Kako poseješ tako ćeš i požnjeti – kada će poljoprivrednicima leći novac za subvencije

Kako poseješ tako ćeš i požnjeti, pa sušna 2022. godina uz rekordne cene đubriva i semena opominje da se u novu setvu mora ući sa što više novca.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković navodi da je isplaćeno 99,8 odsto subvencija za proteklu godinu onima koji su dobili rešenje. Za 15 odsto zahteva rešenje nije dato, ali će novac dobiti – iako, kako kaže, to nije bila zakonska obaveza države.

“Mogu da kažem da su sredstva obezbeđena i da će našim poljoprivrednim proizvođačima biti isplaćeno i tih petnaest milijardi u ovoj godini. Do kraja sledeće nedelje, 3. i 4. februara biće u potpunosti isplaćen suncokret koji se obrađuje, 6. februara mleko 4. kvartal i onda ćemo isplatiti ovih petnaest milijardi u smislu obrade zahteva. Znači, mi smo sve zahteva za 2022. godinu uneli”, kaže ministarka.

Da država treba da isplati novac, prethodno je zaključio Skupštinski odbor za poljoprivredu. Istakli su da je to jedini način da se izbegnu troškovi sudskih sporova koje su poljoprivrednici 2013. i 2014. dobijali na sudovima. Kritikuju i to što je iz direktnih plaćanja za prošlu godinu u ovu preneta pomoć proizvođačima suncokreta.

“Biće isplaćeno najmanje tri milijarde na koje niko nije računao i sada kada sve saberete i  isplatite sada recimo trinaest milijardi od postojećeg budžeta, vi ste iduće godine ponovo u istoj šemi koja nas je do ovoga dovela”, kaže Čedomir Keco iz Udruženja poljoprivrednika “Agroprofit”.

Ukazuje na to da se obaveze i dugovi godinama prenose sa jednog bilansa na drugi. 

“Evo, već je kraj januara početak februara, a mi ne znamo čime raspolažemo. Nama je bitno da znamo da li će povećati subvencije. Očekujemo da imamo subvencije približno kao naše komšije. A to je negde otprilike, naša nadanja su oko 200 evra”, kaže Željko Petrov iz  Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije.

Osim što je tražio da se podsticaji po hektaru za ovu godinu isplate što pre, Skupštinski odbor za poljoprivredu preporučio je Ministarstvu i da što pre sa bankama postigne dogovor o subvencionisanim kreditima za poljoprivrednike, te da se reše problemi u vezi sa moratorijumom na kredite malinara i hladnjačara.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com