Kako se oporezuje dobitak na kladionicama u Srbiji?

Klađenje je postalo popularno širom sveta i svakim danom se sve više ljudi priključuje ovoj aktivnosti. 

Postoji bezbroj sportskih događaja na koje se zainteresovani mogu kladiti. Od popularnih sportova poput fudbala, košarke i tenisa, pa do manje poznatih poput kriketa, ragbija ili hokeja na ledu – izbor je ogroman. Naravno, važno je dobro istražiti koja je to najbolja sportska kladionica kako bi se osigurala bezbednost, fer uslovi i najbolje kvote.

Međutim, ono što mnogi ne shvataju jeste da svaki dobitak ostvaren na kladionicama predstavlja prihod od igara na sreću i kao takav podleže oporezivanju. 

Poreski propisi u vezi sa dobitkom na kladionicama su jasno definisani, a u nastavku teksta saznajte kako to funkcioniše u našoj zemlji. 

Kako se definiše dobitak na kladionicama u Srbiji?

U slučaju naše države, Ministarstvo finansija u okviru svoje nadležnosti ima i Upravu za igre na sreću, tako da je ovaj sektor kod nas odavno zakonom regulisan.

Klađenje se smatra jednom od posebnih igara na sreću, dok su klasične igre na sreću (Loto, Bingo i slično) one koje može organizovati samo država Srbija.

Posebne igre na sreću kod nas organizuju kladionice i slične organizacije koje, da bi radile, moraju da imaju sve neophodne dozvole od nadležnih organa. 

Svaka legalna kladionica mora imati određeni sertifikat ili sertifikate kako bi neometano funkcionisala i omogućila korisnicima sigurno klađenje.

U Srbiji se dobitak na kladionicama definiše kao novčani iznos koji igrač dobija na osnovu ulaganja u igru na sreću. Ovaj iznos je rezultat pogođenog ishoda sportskog događaja, političkih izbora i slično.

Poreski zakon u Srbiji propisuje da se svaki dobitak na kladionicama smatra prihodom od igara na sreću i da se taj prihod oporezuje. 

Važno je napomenuti da se dobitak na kladionicama ne odnosi samo na novčane iznose koji se isplaćuju kao nagrada za dobitak, već i na svaki drugi oblik nagrade, kao što su putovanja, automobili i slični pokloni.

Ako se dobitak sastoji od stvari i prava, oporezivi prihod predstavlja tržišnu vrednost stvari ili prava u momentu kada je dobitak ostvaren.

Drugim rečima, u Srbiji je definisano da se dobitak na kladionicama odnosi na svaki novčani ili bilo koji drugi oblik nagrade koji igrač dobija na osnovu ulaganja u igru na sreću. Ovaj iznos se smatra prihodom od igara na sreću i podleže oporezivanju.

Koji su poreski propisi i kako se oporezuje dobitak na kladionicama?

Zakon o porezu na dohodak građana, koji je u poslednjih nekoliko godina više puta menjan i prilagođavan, reguliše i na koji način se naplaćuje porez dobitnicima igara na sreću, samim tim i kladioničarima.

Naravno, sve igre na sreću u Srbiji moraju da imaju odobrenje Ministarstva finansija da bi bile validne.

Do skoro je neoporezivi deo iznosio do 11.344 dinara, što je značilo da je svaka cifra preko toga bila oporezivana sa 20%.

Ovaj procenat je značajan, pa se mnogima klađenje ne bi isplatilo da su za sve sume koje su obuhvaćene zakonom plaćali porez. Kako uplate ne bi značajno opale, kladionice su odlučile da na drugačiji način deluju. Ideja im je bila da zadrže svoje korisnike ne kršeći zakon.

Mnogi igrači nisu upućeni da su dugo kladionice porez preuzimale na sebe, kako broj igrača ne bi opao, jer je stopa poreza od 20% visoka i neprivlačna.

Takođe, Zakonom o porezu na dohodak građana koji je važeći od 1.1. 2022. predviđaju se i neke kategorije dobitnika igara na sreću koje su oslobođene od poreza.

Po novom zakonu, porez ne plaćaju dobitnici klasičnih igara na sreću čiji je pojedinačni dobitak do 100.000 dinara, kao ni oni koji igraju igre na sreću koje spadaju u kategoriju posebnih igara, ali ni oni koji te iste igre igraju preko sredstava elektronske komunikacije.

Drugim rečima, igre putem interneta i telekomunikacija oslobođene su od plaćanja poreza i dobitniku pripada cela suma koju osvoji.

Pored toga, valja napomenuti da se na dobitke od igara na sreću ne obračunavaju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje.

Kako se prijavljuje dobitak na kladionicama?

Dobitak na kladionicama mora biti prijavljen Poreskoj upravi. Potrebno je popuniti odgovarajući obrazac za prijavljivanje dobitka na kladionicama i dostaviti ga Poreskoj upravi. Ovaj obrazac sadrži sve relevantne informacije o dobitku, kao što su iznos dobitka, iznos uloženog novca i datum ostvarenja dobitka.

Važno je napomenuti da je rok za prijavljivanje dobitka 30 dana od datuma ostvarenja dobitka. Ukoliko se ne prijavi dobitak u navedenom roku, igrač može biti kažnjen novčanom kaznom.

Nakon što se dobitak prijavi, plaća se porez na taj iznos, po stopi od 20%.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao odgovore na neka od ključnih pitanja u vezi sa oporezivanjem dobitka na kladionicama u Srbiji. 

U svakom slučaju, igračima se savetuje da pažljivo prate svoje dobitke i troškove kako bi izbegli neprijatne posledice. Ukoliko se ne prijavi dobitak, igrač može biti kažnjen novčanom kaznom i kaznom zatvora. Zbog toga je važno biti upoznat sa poreskim propisima i pritržavati se zakonskih obaveza.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com