Kakva je budućnost ekonomske saradnje Srbije i Španije

Kako se navodi u saopštenju, zvaničnici dveju delegacija razgovarali su o trgovini, investicijama i perspektivama za unapređenje ukupne ekonomske saradnje dveju zemalja, a predsednik Vučić je poželeo dobrodošlicu španskim kompanijama i pozvao ih da još više ulažu u Srbiju.

Dodaje se da su se sagovornici saglasili da robnu razmenu, koja predstavlja osnov ekonomske saradnje Srbije i Španije, karakteriše konstantan rast i uvoza i izvoza, pri čemu je već u prvih osam meseci 2022. godine ona dostigla vrednost celokupne razmene iz rekordne 2021. godine u iznosu od 811 miliona evra.

“Predsednik Vučić je istakao činjenicu da se u ovoj godini, prvi put u poslednjih pet godina, u robnoj razmeni beleži suficit na strani Srbije, kao i da je u poslednjih pet godina plasman srpske robe na špansko tržište udvostručen i to, u najvećoj meri, zahvaljujući povećanom izvozu rude bakra i koncentrata”, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je tokom sastanka konstatovano da postoji obostrani interes za dalje unapređenje sveukupne ekonomske saradnje.

Vučić je, dodaje se, naveo domaću industriju nameštaja i poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju kao oblasti sa velikim potencijalom za izvoz u Španiju, pri čemu bi, kako je naglašeno, Španija mogla da postane i privredna spona između Srbije i zemalja Latinske Amerike, posebno u oblasti građevinske industrije.

“Predsednik Vučić je ukazao na to da postoji interes za većim učešćem španskih kompanija u investicionom aktivnostima u Srbiji uz konstataciju da se Španija sa uloženih 173 miliona evra, u periodu od 2010. godine do danas, nalazi na 27 mestu stranih investitora”, navedeno je u saopštenju.

Ističe se da je predsednik Vučić iskoristio ovu priliku da se još jednom zahvali premijeru Španije Pedru Sančezu na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i uputio mu poziv da ponovo poseti našu zemlju.

Nakon sastanka, u prisustvu predsednika Vučića potpisani su Okvirni protokol o finansijskoj i tehničkoj saradnji između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije, kao i Memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Kraljevine Španije za finansiranje izrade studija i tehničke pomoći u Republici Srbiji.

Španska ministarka se sastala i sa ministrom finansija Sinišom Malim. 

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com