Kakva je prognoza za privredni rast Srbije ove i naredne godine?

Tekst objavljen: 15.05.2024 14:35        

Evo šta kažu analitičari EBRD-a

Kakva je prognoza za privredni rast Srbije ove i naredne godine?

Ekonomija Srbije će porasti za 3,5 odsto u 2024. godini i ubrzati rast na četiri odsto u 2025. godini, navodi se u danas objavljenoj majskoj prognozi Ekonomske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je predstavljena u okviru godišnjeg sastanka i poslovnog foruma te organizacije u Jerevanu.

Ekonomska aktivnost u Srbiji se prema pokazateljima za prva dva meseca ove godine ubrzava u 2024. godini pošto indikatori u industrijskoj proizvodnji, realnoj trgovini na malo i u turizmu ukazuju na snažan rast, ističe se u izveštaju EBRD-a.

Prema prognozi, inflacija u Srbiji će se do kraja ove godine smanjiti na željeni cilj Narodne banke Srbije(NBS) zahvaljujući restriktivnoj monetarnoj politici.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Kako se navodi, region Zapadnog Balkana će ubrzati privredni rast sa 2,5 odsto u 2023. godini na 3,3 odsto u 2024. godini i na 3,7 odsto u 2025.

Najnoviji izveštaj Evropske banke za obnovu i razvoj nazvan “Kroćenje inflacije” očekuje da će privredni rast EBRD regiona u 2024. iznositi tri odsto, a inflacija usporiti na 6,3 odsto uprkos izazovima koji proističu iz globalnih geopolitičkih tenzija.

Banka je u odnosu na septembar 2023. korigovala naniže prognozu privrednog rasta EBRD regiona u 2024. za 0,2 odsto.

Inflatorni prititisci su nešto slabiji u odnosu na prošlu godinu koju je obeležilo usporavanje privrede usled visokih cena energenata, naglašava se u izveštaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com