Kažnjen prvi direktor zbog afere sa dizel motorima u “Volkswagen-u”! Bivši šef “Audija” nakon 3 godine suđenja dobio uslovnu

Bivšem šefu “Audija” Rupertu Stadleru sud u Minhenu u danas je izrekao uslovnu kaznu od jedne godine i devet meseci zbog prevare iz nemara u skandalu s dizel motorima 2015, čime je postao prvi bivši član uprave Volkswagena koji je dobio takvu kaznu.

Ruper Stadler kažnjen zbog prevare sa dizel motorima

Foto: Matthias Schrader / Tanjug/AP

Ruper Stadler kažnjen zbog prevare sa dizel motorima

Bivši šef je kažnjen sa 1,1 milion evra koji će ići u državnu kasu i nevladine organizacije, saopšio je sud.

Blic preporučuje

Kazna je u sredini vremenskog okvira od 1,5-2 godine za koji je sudija rekao da će se bivši izvršni direktor suočiti ako prizna optužbu.

“Audijeva” matična “Volkswagen grupa” priznala je 2015. da je koristila ilegalni softver za varanje na testovima emisije gasova. Stadler je ranije odbacio optužbe.

Njegova advokatica Ulrike Thole-Groll rekla je u maju da Stadler nije znao da je bilo manipulacija vozilima i da su kupci oštećeni, ali je prepoznao da postoji mogućnost i prihvatio da postoji potreba za većom pažnjom.

Tužioci su prvobitno tražili kaznu od 2 miliona evra, navodeći Stadlerove plate u “Audiju” i “Volkswagenu” te njegovu financijsku i nepokretnu imovinu.

Suđenje Stadleru je jedan od najistaknutijih sudskih postupaka nakon skandala s dizel motorima i traje od 2020. godine.

“Audijeva” matična grupa “Volkswagen” i “Audi” priznali su 2015. da su koristili ilegalni softver za varanje na testovima emisija.

Foto: Martin Divisek / EPA;

“Volkswagen” i “Audi” priznali su 2015. da su koristili ilegalni softver za varanje na testovima dizel motora

Prema tužiteljima, inženjeri su manipuslisali su motorima na takav način da su bili u skladu sa zakonskim vrednostima ispušnih plinova na ispitnom stolu, ali ne i na putu. Stadler je optužen da nije zaustavio prodaju manipuliranih automobila nakon što se pročulo za skandal.

Prethodno je odbacio optužbe.

Bivši direktor “Audija” Wolfgang Hatz, kojem se takođe sudi sa Stadlerom, osuđen je na dve godine uslovne kazne uz kaznu od 400.000 evra, dok je trećeoptuženi inženjer Giovanni P. dobio godinu i devet meseci i kaznu od 50.000 evra.

(Izvor: Klix.ba)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com