Kinezi spremaju šok za SAD: Uskoro otkrivaju novi “nevidljivi” bombarder, ravan B-21 Raideru

Kina svakim novim potezom pokazuje da ne samo drži korak s američkim vojnim razvojem, već da ima nameru i da bude i korak ispred.

Izvor: Dnevnik.hr

Foto: Shutterstock/Anatoliy Lukich

Foto: Shutterstock/Anatoliy Lukich

Prema pisanju kineskog South China Morning Posta, kineska vojska se priprema za otkrivanje “nevidljivog” bombardera H-20 koji će biti kineski odgovor na američki bombarder nove generacije i naslednika bombardera B-2 Spirit, dugo očekivanog B-21 Raidera.

Kinezima je cilj da naprave avion koji je sposoban da nosi deset tona tereta i preleti čak 7.660 kilometara bez potrebe za punjenjem goriva u vazduhu, prenosi portal Inteeresting Engineering.

H-20 je rezultat razvoja kineske avio-industrije usredsređene na ratne avione serije 20 (poput J-20) i koji traje još od ranih 2000-ih godina.

Rezultat tog razvoja sad bi trebalo da bude i H-20 bombarder, odnosno moćan avion koji se može sakriti od sistema PVO i koji je sposoban za masovno uništavanje neprijatelja.

Dosadašnji izveštaji su tvrdili da će novi kineski bombarder H-20 biti otkriven do 2. decembra, odnosno pre američkog B-21 Raidera, kojeg razvija firma Northrop Grumman.

Glavna zabrinutost zapadnih vojnih analitičara je ta što postoji malo znanja o H-20, posebno o njegovim tačnim specifikacijama, za koje se tvrdi da se mogu meriti samo s američkim Raiderom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com