KO JE BIO OSNIVAČ “RED BULA” Ideju koja mu je donela bogatstvo dobio je u avionu

Vlasnik najvrednije kompanije iz Austrije “Red Bul” Ditrih Matešić umro je u 78. godini. Kako je saopšteno iz Matešicevog tima u Formuli 1, on je umro posle duže i teške bolesti.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Ditrih Matešić

Foto: oliver multhaup / Tanjug/AP

Ditrih Matešić

Rođen je 1944. u austrijskoj pokrajini Štajerskoj u porodici hrvatskog porekla, a nakon razvoda roditelja odrastao je bez oca.

Blic preporučuje

Austrijski milijarder je ostavio neizbrisiv trag u svetu sporta. U njegovom vlasništvu su fudbalski klubovi, hokejaški, Formula 1 tim, a danas praktično ne postoji adrenalinski sport koji ne nosi prefiks njegove kompanije – Red Bull.

Sve je krenulo početkom osamdesetih, kada je Matešić na jednom od svojih poslovnih putovanja, na jugoistoku Azije naleteo na tajlandsko energetsko piće Krating Daeng (crveni bik) koje je prodavao preduzetnik Chaleo Yoovidhya.

Posle tri godine saradnje, dvojac je 1987. lansirao na austrijsko tržište prvu limenku Red Bulla. Do smrti je u vlasništvu držao 49 posto vlasništva kompanije, dok se ostatak nalazi u rukama njegovih tajlandskih partnera. Red Bull danas zapošljava 13,610 ljudi, a u 2021. godini prodato je čak 9.804 milijardi limenki tog energetskog pića što je povećanje od 24.3 posto u odnosu na 2020. Prema Forbsu, njegovo bogatstvo procenjeno je na 20 milijardi evra čime zauzima 51. mesto na Forbsovoj listi milijardera.

.

Foto: HERBERT NEUBAUER / AFP / Profimedia

.

Matešić se kroz život držao daleko od medija i krugova bogatih i slavnih, ali 2017. dao je jedan od retkih intervjua Kleine Zeitungu u kojem je oštro kritikovao austrijske i nemačke vlasti radi imigrantske politike otvorenih ruku tokom izbegličke krize 2015. Konkretno, kazao je da bi Austrija trebalo zatvoriti svoje granice, a istovremeno je podržavao Donalda Trampa.

– Niko od ljudi koji viču “dobrodošli, izbeglice” ne pripremaju svoje sobe kako bi ih ugostili – kazao je Matešić koji je takođe kritikovao međunarodne elite i političku korektnost.

Rođen je 1944. u austrijskoj pokrajini Štajerskoj u porodici hrvatskog porekla, a nakon razvoda roditelja odrastao je bez oca.

Ni u školi mu nije išlo, a ekonomiju je diplomirao tek nakon deset godina. Pre pokretanja biznisa prodavao je deterdžente za Unilever i paste za zube Blendax. Nikada se nije ženio, ali ima sina. Njegova rezidencija bila je Fuschl am See, a takođe je posedovao ostrvo Laucala na Fidžiju, piše Telegraf Biznis.

(Telegraf Biznis)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com