Ко је Роберт Фицо, рањени словачки премијер

среда, 15.05.2024,  16:40 -> 19:03

Извор: РТС, Ројтерс, Би-Би-Си, Гардијан

У пуцњави повређени словачки премијер Роберт Фицо на функцији председника Владе провео је 11 година у три наврата. Први мандат је освојио противећи се либералним реформама, док су га после октобарских избора 2023. године западни медији описали као проруски оријентисаног политичара. Супротставља се слању војне помоћи Украјини, сматрајући да “Словачка има и битнијих проблема”. Пореде га са Виктором Орбаном, према којем, како је и сам рекао, гаји симпатије.

Словачки премијер Роберт Фицо повређен је у пуцњави после седнице владе у Хандловој, након што је на њега испаљено више метака. У тешком стању је пребачен у болницу у Банској Бистрици, а нападач је одмах после пуцњаве ухапшен.

Политичка каријера

Фицо се вратио на власт у Словачкој након избора у октобру 2023. године и предводи коалицију и владу са партијом “Смер – социјалдемократија” на челу, чији је лидер од оснивања 1999. године. 

У кампањи је обећао да ће окончати војну помоћ Украјинцима у рату са Русијом, иако је у више наврата негирао да је проруски настројен, већ да само сматра како “Словачка има веће проблеме од рата у Украјини”. 

Такође је наговестио да ће се одупрети санкцијама које је Запад увео Русији, због чега га пореде са мађарским премијером Виктором Орбаном, кога, како је сам истакао, симпатише.

“Орбана видим као једног од политичара који се не плаши да отворено брани интересе народа”, рекао је Фицо за Ројтерс.

Три мандата и повлачење због убиства истраживачког новинара

Са позиције премијера претходно се повукао 2018. године, након шест година на функцији и масовних протеста због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице Мартине Куснирове.

Промовисао је и антимигрантску политику током изборне трке 2016. године, противећи се, такође, истополним браковима.

Током пандемије коронавируса супротставио се обавезној вакцинацији и потпуном затварању земље.

Премијер је био и од 2006. до 2010, када је незадовољство либералним економским реформама претворио у своју прву изборну победу.

Био је и заговорник плана о усвајању евра 2009.

Биографија

Фицо је рођен 15. септембра 1964. у радничкој породици у Топољчанима. 

Ожењен је правницом и професорком Светланом, с којом има сина.

Дипломирао је право на Универзитету Комениус у Братислави 1986. и придружио се тада владајућој Комунистичкој партији, коју је напустио три године касније, уочи распада Чехословачке.

Докторирао је 1992, а до 1994. године радио је при Министарству правде Словачке. Шест година, све до 2000, провео је као заступник Словачке пред Европском комисијом за људска права и Европским судом за људска права.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com