Kod Stare Pazove uskoro niču tri solarne elektrane?

Tekst objavljen: 17.09.2022 18:00        

Investitor Royal Solar sa Novog Beograda planira izgradnju solarne elektrane Surduk 1, Surduk 2 i Surduk 3 u Staroj Pazovi namenjenu proizvodnji struje za prodaju

Kod Stare Pazove uskoro niču tri solarne elektrane?

Fotonaponske solarne elektrane nalaze se oko 2 km južno od naselja Surduk i oko 2,7 km severno od naselja Belegiš pored puta Belegiš-Surduk. Ukupna površina parcele predviđene za gradnju iznosi 42.606 m2, a u pitanju

je poljoprivredno zemljište van granice građevinskog područja.

Predviđena je fazna izgradnja elektrane.Prva faza obuhvata izgradnju fotonaponske elektrane Surduk I instalisane snage do 990 KW, dok je za drugu fazu predviđena gradnja Surduk II čija je snaga takođe 990 KW. Treća faza previđa izgradnju elektrane Surduk III jednake snage kao i prethodne dve elektrane.

Predviđeno je da paneli generišu jednosmerni napon i struju koja se pomoću invertora pretvara u trofazni sistem naizmeničnih napona odgovarajuće amplitude i učestalosti.

– Izlaz invertora se povezuje sa niskonaponskim izvodom energetskog transformatora koji služi da prilagodi izlazni napon solarnih elektrana naponu distributivne elektroenergetske mreže na koju se oni priključuju preko priključnog razvodnog postrojenja (PRP) – stoji u idejnom rešenju.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Za fotonaponske solarne elektrane predviđeno je da rade u potpuno automatskom režimu bez posade pri čemu se komplentna proizvodnja električne energije prodaje domaćem odnosno stranom kupcu. Kako se navodi u dokumentaciji, operativni rad solarne elektrane zahteva samo periodične preglede opreme i instalacije od strane odgovarajuće obučenih lica i eventualne intervencije u slučaju havarije.

Idejnim rešenjem definisano je da se solarni paneli montiraju na posebno dizajnirane nosače prema utvrđenom rasporedu panela. Nosač solarnih panela je montažno-demontažna laka konstrukcija izrađena od čeličnih profila dimenzija određenih statičkim proračunom. Fotonaponski paneli se montiraju na čelične metalne nosače u grupama od po 16 komada.

Za idejno rešenje zadužena je Tara Green Energy iz Bajine Bašte, dok je nosilac izrade predmetnog urbanističkog projekta G&P Pro – Ing iz Stare Pazove.

Urbanistički projekat nalazi se na javnom uvidu do 22. septembra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com