Која је тајна мирочког сира који је на листи 50 најбољих на свету

четвртак, 28.12.2023,  15:18 -> 20:35

Извор: РТС

Аутор: Вања Чолић

Престижни гастрономски сајт „Тејст Атлас” објавио је списак педесет најбољих сирева на свету, међу којима се, уз чувени италијански пармезан и моцарелу, нашао и сир са Мироча. Мирочки сир справља се на традиционални начин, а рецептура се преноси с генерације на генерацију.

Љубинка Павловић са Мироча свакога дана сири сто литара млека. Сада је, каже, много лакше јер има све што је потребно за прозводњу. Да би добила најбољи производ, поштује стари рецепт, после сечења сир се бари у сурутки.

На питање колико ће остати тако да се бари сир, одговара: „Неких сат, сат и по и после тога се усоли.”

У кући никад немају сира на лагеру јер се све прода унапред. Због посебне структуре овај сир може да се грилује и због тога је незаобилазан у добром предјелу. Вест да је мирочки сир једини из Србије на светској гастрономској листи, учврстио је Љубинку у настојању да сточарство буде породични посао. Имају двадесет једно грло, а обрађују око 50 хектара.

„Ја сам пресрећна због тога јер бити 44. на свету није мала ствар, јако сам поносна на свој рад и рад свих жена на Мирочу, које су одржале тај традиционални сир који се и дан-данас прави, који смо наследили од наших предака”, каже Љубинка Павловић са Мироча.

Млађи син Јован студира сточарство и план је да се после факултета врати на Мироч.

„Старији син завршио је факултет, млађи још није, обојицу сам школовала од овога. Иначе лепо може да се живи, али изискује пуно рада, пуно труда, пуно улагања”, наводи Љубинка.

Уз субвенције државе планира да прошири производњу јер Мироч је, каже, најлепше место за живот.

Мироч планина опевана је у песмама о вили Равијојли и Краљевићу Марку. Људи се одувек на овим непрегледним пашњацима баве сточарством.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com