Koja je “tajna” visokih plata u ovom gradiću u Srbiji?

Tekst objavljen: 29.12.2022 14:45        

Prirodni resursi igraju glavnu ulogu

Koja je

Lajkovac – ovo mesto u Kolubarskom okrugu broji oko 15.000 stanovnika, a plate su u samom vrhu kada je reč o Srbiji. Prosečna zarada u tom gradiću iznosi 73.552 dinara, a to je nedostižno i za mnoge Beograđane. Istražili smo u čemu je „fora“?

Okosnicu privrede ovog kraja čine prirodni resursi, odnosno eksploatacija uglja i kamena.

Zbog blizine Rudarskog basena „Kolubara“, čak 52,54 odsto stanovnika zaposleno je upravo ovde, navodi se na zvaničnom sajtu Opštine Lajkovac.

A kako su nam objasnile kolege sa portala „Lajkovac na dlanu“, koje su upućene u opštinska dešavanja i prilike, Lajkovac je uvek bio među opštinama sa najvećim primanjima u Srbiji.

„Taj prosek vuku oni koji su zaposleni u EPS-u, odnosno Kolubari. Neki koji su na rukovodećim pozicijama imaju platu i po 300-400 hiljada dinara, neki na nižim pozicijama imaju 70, a statistika i funkcioniše tako što se sve računa“, navode za naš portal.

I zaista, prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, zaposleni u javnim državnim preduzećima u oktobru su prosečno zarađivali 88.552 dinara.

Budući da Rudarski basen Kolubara pripada Elektroprivredi Srbije, koja je još uvek javno državno preduzeće, jasno je da upravo ove plate najviše utiču na ekonomsku sliku Lajkovca i „izvlače“ prosek.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Da li će plate još porasti?

Nemačka kompanija IGB Automotiv, koja se bavi proizvodnjom auto-delova, početkom novembra otvorila je pogon u Lajkovcu.

Tom prilikom, posao je dobilo oko 200 radnika, mahom žena.

Budući da je pogon tek otvoren, podaci Republičkog zavoda za statistiku koje će biti objavljivani narednih meseci pokazaće da li je prosek još više podignut ovom investicijom.

Kako su nam rekle kolege iz Lajkovca, ova fabrika apsorbovala je gotovo svu nezaposlenu radnu snagu, a stopa nezaposlenosti u Lajkovcu je ispod proseka Evropske unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com