Kojčić i Ilić: Ušteda na grejanju bitna, struju u oktobru nismo uvozili

“Sve je spremno. Potrebno je par sati da krenu sa grejanjem”, rekao je Kojčić za Tanjug.

gas, grejanje, radijator, grejna, sezona

Navodi da su obezbeđene dovoljne količine, gasa, mazuta, i da su sve toplane tehnički 100 posto spremne.

“Banatski dvor je napunjen do vrha. Dodatna sigurnost je obezbeđena sa rezervama u Mađarskoj. Uz gas koji pristiže gasovodom”, rekao je on.

Naftovod do Mađarske realan, nova ruta i mogućnost tranzita

Kojčić je ocenio da je izgradnja naftovoda od Novog Sada do Segedina realan projekt i dodao da se skoro 50 miliona evra godišnje sada plaća transport sirove nafte.

Za Tanjug je istakao da u perspektivi može postojati i mogućnost da se taj infrastrukturni objekat produži ka Skoplju i Draču, odnosno konektuje sa lukom u Solunu.

Istakao je da se izgradnjom tog naftovoda ka Mađarskoj obezbeđuje dodatni izvor snabdevanja sirovom naftom Srbije, a mogao bi da postane i tranzitna ruta.

On je rekao da se skoro 50 miliona evra godišnje plaća transport sirove nafte sadašnjom rutom, odnosno naftovodom JANAF preko Hrvatske.

Pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić za Tanjug podseća da je prošle godine bilo grejanje čak i u maju i konstatovao da na grejnu sezonu utiče vreme, odnosno meteorologija.

Govoreći o električnoj energiji Ilić je rekao da posle više meseci Srbija u oktobru nije uvozila struju.

Ocenio je da prvi računi pokazuju da je apel i plan uštede dao rezultata u dobroj meri i da se štedi struja.

Rekao je da će tek ponašanje u novembru biti relevantno da se oceni u kojoj meri je ušteda prisutna.

“Neće biti povuci potegni ni sa čim, sve je obezbeđeno”, rekao je on komentarišući izglede za zimski period.

Ilić je rekao da se ovih dana završavaju poslednji remonti na hidroelektranama, te da su i na termo kapacitetima u finišu.

“Sve je spremno. Sve će biti u pogonu. Tokom decembra i januara, kritični periodi, moraćemo da uvozimo, jer je ne proizvodimo dovoljno”, rekao je on.

Dodao je da su se pozivima na štednju električne energije odazvali i privreda i javni i priv sektor, i domaćinstvu.

“Možda ćemo proći zimu čak i da ne uvozimo električnu energiju”, poručio je on.

Ilić je ocenio i da bi možda bilo bolje uvoziti sada struju dok je ova cene, i tako podići rezerve uglja kako bi kvalitetnije ušli u zimu.

“Rezerve uglja svakog dana rastu. Država je odobrila uvoz 10 posto naših potreba, što je oko četiri miliona tona. U EPS-u sada skidaju ugalj i sa delova kopova gde ne prilaze veliki bageri. U jednom periodu uglja iz tih džepova je bilo više od uvoza”, rekao je on.

Naveo je da hidrološki potencijali još uvek nisu u punom kapacitetu, ali da trenutno hidroelektrane daju preko 20 ukupne proizvodnje struje u Srbiji.

Dodao je da se dnevno upumpava i voda u akumulaciona jezera kako bi se pojačala rezerva važna za periode sa pikom potrošnje.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com