KOJE GREJANJE ĆE BITI NAJJEFTINIJE Državna agencija objavila detaljnu računicu: Za zimu i do 1.600 evra

Najniže troškove energije za grejanje, u grejnoj sezoni 2022/2023. (prema cenama iz prve polovine oktobra ove godine) imaće domaćinstva koja se greju korišćenjem prirodnog gasa, za šta će im biti potrebno 45,5 hiljada dinara, pokazala je najnovija analiza AERS (Agencija za energetiku Republike Srbije).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock, Djordje Kojadinovic / Ringier

.

Sa druge strane, najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje. Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanjeprosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155,8 hiljada dinara za električnu energiju, 167 hiljada dinara za propan-butan gas, odnosno 188,5 hiljada dinara za lož ulje.

Iz AERS napominju da za grejanje prosečno izolovanog stambenog prostora od 60 kvadrata na 20 stepeni celzijusa u toku 16 sati dnevno u celom stanu, 180 dana u grejnoj sezoni, potrebna je energija od oko 9.000 kilovat časova. Pri analizi troškova energije za grejanje uzima se u obzir efikasnost uređaja koji se koriste, piše u saošptenju Agencije za energetiku Republike Srbije, piše u saopštenju AERS.

Foto: Foto

Drva

Što se tiče grejanja korišćenjem drva, u područijima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama (na primer 7.650 dinara po kubiku) i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto će koštati 63 hiljade dinara, dok će značajno veće troškove, preko 104 hiljade dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo (sa cenom 10.700dinara po metru kubnom) i imaju peći niže efikasnosti.

Pelet

Nešto niži troškovi od 96,2 hiljade dinara će biti za domaćinstva koja koriste pelet, ako se sagoreva u efikasnijim pećima konstruisanim za ovo gorivo. Troškovi grejanja na ugalj će iznositi od 71,9 do 77,7 hiljada dinara, zavisno od vrste uglja kojise koristi.

Struja

Domaćinstva koja koriste termoakumulacione peći imaće troškove od 64,4 hiljada dinara, ali samo ukoliko se isključivo koristi jeftinija noćna električna energija. Dopunjavanje peći korišćenjem skuplje električne energije samo tokom dva sata dnevno, uvećava troškove za 40 odsto, tako da oni iznoseoko 88,58 hiljada dinara.

Najveće troškove energije za grejanje imaće domaćinstva koja koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, propan butan gas i lož ulje.

Za nabavku energenata ili energije, koja je potrebna za grejanjeprosečnog stana tokom cele sezone, ona moraju izdvojiti 155,8 hiljada dinara za električnu energiju, 167 hiljada dinara za propan-butan gas, odnosno 188,5 hiljada dinara za lož ulje.

Najviše poskupeo ugalj

U odnosu na prethodnu godinu najviše 58 odsto su porasla cena uglja Banovići. Cene ogrevnog drveta su porasle oko 50 odsto, dok je cena peleta porasla za 34 odsto. Cena propan butan gasa je viša za 25 odsto, dok je cena lož ulja veća za 45 odsto.

Najmanje su povećane cene prirodnog gasa –za oko 8 odsto, dok je grejanje na struju, zavisno od načina grejanja skuplje za 10 do 15 odsto.

Foto: AERS / Foto

Navedeni iznosi obuhvataju samo troškove nabavke energije, odnosno goriva , a ne obuhvataju investicione troškove (npr. nabavku peći i ugradnju instalacija centralnog grejanja) i troškove periodičnih pregleda i održavanja, piše u saopštenju AERS.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com