Koje su prednosi spajanja srpske i slovenačke berze električne energije

Sepeks je srpska berze struje a ime nove berze je Alpsko-jadransko-dunavska berza električne energije – Adeks. Formiranje prve regionale berze je ogroman korak za našu zemlju jer omogućava brži pristup i trgovinu električnom energijom, ističu upućeni.

Direktor Sepeksa i kodirektor nove berze Miloš Mladenović kaže da Adeks predstavlja koroporativno spajanje srpske berze SEPEKS i slovenačke BSP.

To će, kako naglašava Mladenović, svim učesnicima pružiti jedinstveno mesto za trgovinu i ponuditi nove produkte.

Mladenović navodi da je što se tiče Srbije, prvi cilj uspostavljanje dugoočekivanog “unutardnevnog” tržišta kao i integracija srspkog “dan unapred” tržišta u evropsko.

Naglašava da berza predstavlja savršeni odraz tržišta koja daje referentnu cenu ne samo za tržište struje već i za buduće investicije u obnovljive izvore energije.

“Taj okvir će se bazirati na finansijski dugoročnim ugovorima dok je berza mesto za fizičku isporuku te energije”, dodaje Mladenović.

Mladenović kaže da su zbog praznika i toplog vremena za ovaj deo godine cene električne energije značajano niže.

“Prosečna godišnja cena na Sepeksu je 275 evra po megavat satu. Trenutna cena na Sepeksu je 115 evra, u Nemačkoj samo šezdesetak, dok je recimo u Grčkoj ona i dalje preko 200 evra za megavat sat struje”, navodi Mladenović.

Ukazuje na to da su ti uslovi uticali na tzv. fjučers tržište. Trenutno se ugovori za sledeću godinu sklapaju na nivou na oko 300 evra po megavat satu što nije zabeleženo u prethodnih nekoliko meseci, kaže Mladenović.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com