Kolebljivo KRETANJE DOLARA nakon povećanja kamate FED-A

Američki dolar je blago oslabio danas pošto investitori analiziraju mogućnost da Federalne rezerve (FED) nastave s većim podizanjem ključne kamate nego što se očekivalo, dok je funta ojačala uoči sastanka Banke Engleske o monetarnoj politici.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dolari

Foto: shutterstock

Dolari

FED je u sredu podigao referentnu stopu za 75 baznih poena na 3,75-4,0 posto. Dolar je na tu vest prvo pao zbog nagoveštaja u saopštenju centralne banke SAD da će dalja povećanja kamate možda biti blaža, ali je povratio snagu nakon što je predsednik FED-a DŽerom Pauel rekao da će borba protiv inflacije zahtevati dalji rast troškova zaduživanja, prenosi Rojters.

Blic preporučuje

„Podaci koji su stigli od našeg poslednjeg sastanka ukazuju na to da će konačan nivo kamatne stope biti viši nego što se ranije predviđalo. Prerano je da se razmišlja o pauziranju… pred nama je i dalje put koji treba preći“, rekao je Pauel novinarima.

NJegov “jastrebovski” stav razvejao je nade investitora o zaokretu ka manje agresivnoj monetarnoj politici i pogurao dolar naviše prema evru na jednonedeljni maksimum od 0,9810 dolara na ranom azijskom trgovanju.

Međutim, zelena valuta se kasnije tokom sesije povukla i prema poslednjim podacima trguje se prema evru na nivou od 0,983 dolara.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest rivala, pao je za 0,214 procenata na 111,880 poena, spustivši se dnevnog maksimuma od 112,19 poena, najvišeg u poslednjih sedam sesija.

Analitičari procenjuju da povlačenje dolara verovatno neće dugo trajati.

„Snažne poruke predsednika FED-a su bile hladan tuš za preuranjena očekivanja investitora o zaokretu politike. To dodatno naglašava razilaženje politike FED-a, koja je mnogo agresivnija, u odnosu na druge centralne banke širom sveta. Dalje pooštravanje finansijskih uslova izvršiće pritisak na smanjenje ulaganja u rizičnu imovinu i ojačati dolar”, kažu analitičari u londonskom Sitiju.

Istovremeno, funta je porasla za 0,20 odsto na 1,1412 dolara, uoči sastanka Banke Engleske na kojem se očekuje povećanje kamatne stope za tri četvrtine procentnog poena na 3,0 posto, što bi bio najviši rast od 1989.

Japanski jen je ostao prilično čvrst prema dolaru i trgovao se po kursu od 147,24 jena za dolar, jer trgovci pomno prate potencijalne intervencije japanskih vlasti na deviznom tržištu kako bi podržali posrnulu domaću valutu.

Japan je u oktobru potrošio rekordnih 42,8 milijardi dolara na podršku jenu nizom nenajavljenih kupovina nacionalne valute, nakon skoro 20 milijardi dolara potrošenih u septembru.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com