Koliko će Evropljani kupovati od Rusije? “Nije jasno”

“Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije”.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock/Dabarti CGI

Foto: Shutterstock/Dabarti CGI

Ankara trenutno nema informacije o količinama ruskog gasa koje bi zemlje Evropske unije bile spremne da kupe od Rusije preko projektovanog gasnog čvorišta na teritoriji Turske, rekao je za TASS izvor iz turske vlade.

“Trenutno je nejasno koliko su gasa Evropljani spremni da kupe od Rusije. Određene zemlje EU su spremne da se vrate proizvodnji nuklearne energije u pokušaju da zadrže svoju nezavisnost od ruskog gasa, a sasvim je moguće da će se sličan razvoj događaja desiti iu drugim zemljama. Dakle, sada nemamo informacije o količine ruskog gasa koje su spremni da kupe preko čvorišta“, rekao je izvor.

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna da razgovara o mapi puta za stvaranje gasnog čvorišta na svojoj teritoriji, u skladu sa ranijim predlogom Moskve.

Međutim, on je rekao da za sada nema “tačnih datuma razgovora sa Rusijom” o tom pitanju, navodi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u prošlonedeljnom govoru na moskvoskom energetskom forumu predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit preko Severnog toka više nije moguć, na ovo čvorište.

Prema njegovim rečima, to bi moglo da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg će se gas snabdevati trećim zemljama, pre svega evropskim, ukoliko budu zainteresovane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com