KOLIKO ĆE KOŠTATI OSTATAK AUTO-PUTA BAR BOLJARE Jedna deonica košta čak 1,3 milijarde evra

Izgradnja preostale četiri deonice auto-puta je izvodljiva i ekonomski isplativa, ukoliko ne dođe do pada očekivanog saobraćaja ili rasta predviđenih troškova, navedeno je u Studiji opravdanosti auto-puta Bar – Boljare koja je predstavljena danas.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Youtube/ Ministarstvo kapitalnih investicija, Shutterstock / RAS Srbija

Studija je finansirana kroz program Investicioni okvira za Zapadni Balkan (WBIF) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a dokument je neophodan kako bi Crna Gora mogla konkurisati za novac kod evropskih fondova.

Blic preporučuje

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović je kazao da se 2024. ili 2025. godine može očekivati raspisivanje tendera za izvođača radova na sledećoj deonici.

Autori studije su, kako prenose Vijesti, naveli da za procenu izvodljivosti nisu uzimali u obzir postojeću deonicu jer je bila u izgradnji kada su oni počeli izradu studije 2019. godine, zbog čega se nisu bavili njenom isplativošću već samo preostalih deonica.

Kao presek uzeli su 2057. godinu kada će auto-put biti isplativ. Oni u toj godini očekuju da će najveći dnevni prolazak auto-putem biti po deonicama od 17.000 do 37.000 vozila dnevno.

Kako je navedeno i pad saobraćaja za dva odsto doveo bi auto-put u zonu neisplativosti.

Troškovi izgradnje prestalih deonica procenjeni su na 1,29 milijardi evra.

Najskuplja deonica od Andrijevice do Boljara

Deonica od Đurmana do Farmaka bi koštala 370 miliona, od Farmaka do Smokovca 227 miliona, od Mateševa do Andrijevice 341 milion, a od Andrijevice do Boljara 352 miliona evra.

Za troškove su naveli rezervu zbog mogućeg rasta cena izgradnje. Kod postojeće deonice Podgorica – Mateševo je upravo bio problem što su troškovi izgradnje naknadno porasli za još sto miliona evra, dok je izgradnja umesto četiri trajala sedam godina i dva meseca. Takođe još nisu rešeni sporovi između izvođača CRBC-ija, koji traži dodatna plaćanja.

Njihova preporučena cena putarine je pet do sedam centi po kiometru, bez PDV-a.

U vezi moguće izgradnje narednih deonica kroz formu privatno-javnog partnerstva, naveli su da bi privatni izvođač zbog rizika verovatno tražio državne garancije o prometu i učešće države u finansiranju troškova.

Studija je rađena za predviđanje maksimalno dozvoljene brzine od 80 do 120 kilometara na čas.

Za deonicu Đurmani – Farmaci, radili su više varijanti,a u potpunosti su odbačene varijante koje bi predviđale prolazak auto-puta preko Skadarskog jezera. Izabrana je varijanta koja vodi preko Reke Crnojevića i svega u dužini od 200 metara ulazi u sadašnju zonu nacionalnog parka.

Kako je navedeno, nije moguće projektovati da deonica Farmaci – Smokovac izbegne zaštitnu zonu parka prirode reka Zeta, već se dugim mostom i ostalim merama zaštite može smanjiti na minimum negativni uticaj auto-puta na prirodu.

I ostale deonice Mateševo – Andrijevica i Andrijevica – Boljare prolaze kroz zaštićena područja reke Tare i doline Lima, gdje se pažljivim projektovanjem i izgaradnjom moraju smanjiti na minimum negativni uticaji na životnu sredinu.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com