Koliko je dolazak Rusa podigao cene kirija?

Tekst objavljen: 14.10.2022 11:55        

Sve više Ukrajinaca i Rusa dolazi u Srbiju. Agenti za nekretnine kažu da su zbog toga cene zakupa nekretnina u prestonici porasle od 30 do 50 odsto, a u Novom Beogradu čak za 100 odsto

Koliko je dolazak Rusa podigao cene kirija?

Najčešće se pominje statistika, a zaboravlja se da su stanodavci dužni da rentiranje stanova prijave Poreskoj upravi u roku od 30 dana i plaćaju porez u iznosu 20 odsto od visine zakupnine. Do sada je registrovano 17.600 Rusa i Ukrajinaca s dozvoljenim boravkom u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u proteklih sedam meseci registrovano je osnivanje više od 2.000 ruskih firmi.

Pre šest meseci, menadžer u IT sektoru Pavel Gonza, sa još 300 kolega, stigao je iz Moskve u Beograd. Kaže da su morali da se isele iz rodnog grada zbog nemogućnosti poslovanja. Poslovni prostor pronašli su u Novom Beogradu, a svi su pronašli i krov nad glavom.

“Bilo je jako složeno naći stanove za tako veliki broj ljudi, a posebno kada su svakim danom cene rentiranja bile sve veće. Našli smo dobru agenciju koja je uspela da u tako kratkom roku pronađe stanove za sve moje kolege. Ja sam tražio dvosoban stan do hiljadu evra, međutim našli smo za 1.300 evra, kvalitetan i blizu posla, sa pogledom na reku”, kaže Pavel Gonza, menadžer informacionih tehnologija iz Moskve.

Veliki broj stanova se rentira u “Beogradu na vodi”, njih oko 300, a agenti za nekretnine primećuju da je povećana potražnja za nekretninama, posebno nameštenih dvosobnih i trosobnih stanova. Rusi i Ukrajinci pristaju na mnogo veću rentu od domaćih zakupaca, pa stanova za izdavanje, posebno u Novom Beogradu, gotovo da nema.

“Stan koji je sa tri spavaće sobe je negde 3.000 do 3.500 evra u zavisnosti od opremljenosti. Što se tiče poziva, ovih dana imamo potpuno vanrednu situaciju gde ne možemo da postignemo da obradimo sve zahteve, bude i preko 20 poziva u jednom satu”, navode iz jedne agencije za nekretnine u Beogradu.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sve više cene stanova i u Novom Sadu

Cena iznajmljivanja stanova skočila je i u Novom Sadu, jer je sve više Rusa i Ukrajinaca i u tom gradu.

“Garsonjere koje su koštale oko 200 evra koštaju oko 300 evra, možemo reći da je cena svih nekretnina skočila oko 30 posto. Nešto luksuzniji i bolje nameštene nekretnine možda i čak 40 posto. Inače, u ovo vreme godine pošto počinje školska godina dolazi veliki broj studenata i drugih ljudi koji rade u Novom Sadu tako da su i oni osetili taj porast cena, oni se dovijaju na razne načine uzimaju veće stanove koje iznajmljuje više njih”, iz jedne agencije za nekretnine.

Rentira se više od pola miliona nekretnina

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina, ali tek jedan odsto njih za to plaća porez. Ni posle popisa stanovništva, koji je u toku, neće se znati tačan broj stanova koji se iznajmljuju, jer se ti podaci prikupljaju u statističke svrhe.

“Mi imamo pitanje koje se odnosi isključivo na domaćinstvo. Kada dođemo u stan u kome se nalazi privremeno prisutno lice, to je na primer student iz Kikinde koji studira u Beogradu, ono je privremeno prisutno lice, znači nije domaćinstvo, ne postavljamo mu to pitanje. Dakle, popisom nećemo dobiti broj stanova koji se rentiraju”, naglašava Petar Korović iz Zavoda za statistiku.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne moraju da jure nesavesne zakupce zbog neplaćenih računa. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju. Tako su cene rentiranja stabilne, a zakupci zaštićeni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com