Koliko mesečno trošimo na usluge putem aplikacija?

Tekst objavljen: 27.01.2023 16:40        

Digitalni svet je značajno izmenio i našu svakodnevnu rutinu, jer svaki drugi ispitanik koristi onlajn usluge nekoliko puta dnevno, a 95 njih to radi putem pametnog telefona, pokazuje najnovije istraživanje

Koliko mesečno trošimo na usluge putem aplikacija?

Četiri od 10 ispitanika u Srbiji smatra da je njihova dnevna rutina postala digitalnija nakon pandemije, dok je za gotovo trećinu uglavnom digitalna (42, odnosno 28 odsto). Za 39 odsto učesnika ankete privatno vreme je najdigitalniji aspekt njihovog života, dok 28 procenata smatra da je to posao. Jedna četvrtina, ipak, navodi da je za njih zabava postala najdigitalnija zbog velike količine vremena provedenog na različitim platformama za striming.

Ovo su neki od rezultata najnovijeg istraživanja “Nove digitalne navike“koje je sprovela Visa.

Najčešće e-bankarstvo

S obzirom na to da su brojne usluge dostupne na dodir prsta, navike ljudi su postale toliko digitalizovane da je za neke čak i odlazak u banku stvar prošlosti. Što se velikih platformi tiče, svaki drugi ispitanik najčešće koristi elektronsko bankarstvo i digitalna plaćanja, na drugom mestu su aplikacije za naručivanje i dostavu hrane, zatim platforme za striming, dok samo osam odsto koristi aplikacije za taksi prevoz.

Gotovo polovina ispitanika iz Srbije kaže da troši više od 3.000 dinara mesečno na aplikacije ili virtuelne platforme. Digitalni svet je značajno izmenio i našu svakodnevnu rutinu, jer svaki drugi ispitanik koristi onlajn usluge nekoliko puta dnevno, a 95 njih to radi putem pametnog telefona.

Ispitanici razumeju prednosti opredeljivanja za digitalne usluge. Skoro polovina učesnika ankete istakla je “brzinu“ kao najvažniji faktor pri odlučivanju za korišćenje virtuelnih servisa, zatim “jednostavnost“ sa 29 odsto, dostupnost sa 20 odsto i na kraju bezbednost sa pet odsto.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Poboljšati usluge javne administracije

Potrošači su danas spremni da daju prednost ličnom blagostanju i slobodnom vremenu umesto da sve rade “pešice“. Na pitanje koji deo njihovog života bi se značajno poboljšao uz veću upotrebu aplikacija i onlajn platformi, četiri od 10 ispitanika opredelilo se za usluge javne administracije.

U budućnosti više od trećine ispitanika smatra da će se njihove digitalne navike povećati u oblasti finansija. Slede kupovina i posao sa 31 odsto, odnosno 23 odsto i, na kraju, veću digitalizaciju u sferi prevoza i zdravlja očekuje tek jedan od 10 ispitanika.

Sve ovo pokazuje da su se građani Srbije prilagodili digitalnim globalnim trendovima i da žele da u svoj svakodnevni život ugrade pogodnosti i prednosti digitalne tehnologije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com