KOLIKU PLATU OČEKUJETE? Ako vam postave ovo pitanje na intervjuu za posao evo kako da odgovorite

Dobili ste ponudu za posao i to je sjajna vest, ali tek vas čeka pregovaranje oko plate. Da biste u tom procesu bili što uspešniji, stručnjaci savetuju šta nikako ne treba da radite.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Imajte na umu minimalnu platu

Blic preporučuje

Normalno je da budete nervozni jer pregovaranje u vezi plate nije baš najprijatnija aktivnost, pogotovo ako niste od onih koji znaju da “prodaju” sebe. Pre nego što odete na intervju, treba da imate na umu minimalnu platu za koju biste radili. Raspitajte se u kom okviru se kreću plate u struci, ali to nemojte koristiti kao argument kod poslodavca. Umesto da mu kažete da toliko primaju vaše kolege, akcenat stavite na svoje veštine, sposobnosti i radnu etiku.

Nikad ne govorite cifru prvi

Koliku platu očekujete – čuveno je pitanje koje većina poslodavaca postavlja. Ali, nikad ne govorite cifru prvi. Ako poslodavac insistira, izvucite se ljubaznim izjavama tipa “Prihvatiću bilo koju razumnu ponudu” ili “Vi ste u mnogo boljoj poziciji da kažete koliko vam vredim nego ja”. Kada čujete ponudu, ponovite je i zaćutite, čime dajete sebi vreme da razmislite, a istovremeno vršite blagi pritisak na poslodavca. Praksa pokazuje da obično nakon toga poslodavac poveća cifru. Ako ostane pri staroj, pokušajte bar da dobijete više slobodnih dana, službeni automobil ili druge pogodnosti.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com