KONCESIJA ZA GRADNJU SOLARNE ELEKTRANE NA 50 GODINA Elektroprivreda Republike Srpske dobila i drugi veliki projekat

Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) dobila je koncesiju za gradnju solarne elektrane Trebinje 2 snage 53 megavata. Prethodno je dobila koncesiju na instalaciju fotonaposnke elektrane Trebinje 1, i ovo je njen drugi projekat za koriščenje solarne energije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Solarni paneli

Foto: shutterstock

Solarni paneli

Koncesija je dodeljena na maksimalan period od 50 godina.

Ukupna vrednost investicije je 84,2 miliona konvertibilnih maraka (oko 41 miliona evra).

Ministar Đokić izjavio je da je planirana izgradnja solarne elektrane instalisane snage 53,63 MW, dok je očekivana godišnja proizvodnja 85,5 gigavat-sati (GWh).

ERS je u budžet Republike Srpske uplatio jednokratnu naknadu, a kada krene proizvodnja struje davaće koncesionu naknadu od 0,0055 KM (0,0028 evra) po kilovat-satu, od čega će 95 odsto ići u budžet Opštine Trebinje.

Inače, Trebinje 1, projekat za koji je ERS dobio koncesiju oktobra 2020. još nije počeo da se gradi. U međuvremenu je ERS saopštio da će mađarska kompanija Lugos Renewables postati vlasnik 70 odsto ove elektrane, dok će ostatak akcija imati ova državna kompanija.

Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne fotonaponske elektrane Trebinje dva potpisali su Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Luka Petrović, generalni direktor ERS-a, i Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a, saopštilo je Ministarstvo.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com