Конститутивна седница Скупштине Београда одложена за 3. март

петак, 01.03.2024,  05:50 -> 11:17

Извор: РТС, Танјуг, Фонет

Председавајући Тома Фила одложио је конститутивну седницу скупштине Града Београда за 3. март, због недостатка кворума.

11:09

Народни посланик “Ми – глас из народа” Бранимир Несторовић рекао је да он и његови сарадници неће променити став око учешћа у градској власти ни до 3. марта, када ће се одржати конститутивна седница Скупштине града Београда, која је данас одложена.

Додао је да остају при том ставу из принципијелних разлога и да није реч о томе да се нагађају.

“Не ради се о томе да се ми нагађамо, па нам се не свиђају цифре и не знам шта што нам је понуђено и повећавамо себи цену, него принципијелно нећемо да учествујемо”, навео је Несторовић.

На питање зашто није био јутрос код председника Вучића на консултацијама о влади, рекао је да је била њихова делегација и да су испоштовали институцију председника.

“Имали смо друга посла, испоштовали смо институцију председника. Отишла су три наша представника”, навео је Несторовић.

На састанак код председника Србије Александра Вучића јутрос су били посланици Александар Павић, Богдана Кољевић Келер и Бранко Лукић, док се Несторовић није појавио.

10:18

Владимир Обрадовић из Коалиције “Србија против насиља” изјавио је да су СНС и СПС изгубили изборе у граду. 

“Треба да изађу и поштено кажу да су изборе изгубили и да немају већину. Да ли ће се током викенда јавити шест или седам цифара и дати легитимитет то је друга ствар у њиховом коориднатном и вредносном систему”, рекао је Обрадовић новинарима.

10:02

Најстарији одборник у Скупштини Града Тома Фила из Социјалистичке партије Србије, који председава конститутивном седницом Скупштине града Београда, изјавио је данас, на почетку наставка седнице, да је она поново одложена, због недостатка кворума за недељу, 3. март.

Трећег марта истиче законски рок од 30 дана за конституисање Скупштине града.

09:50

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић изјавио је данас да ће конститутивна седница Скупштине града бити одржана у недељу, 3. марта, до 12 сати, када истиче законски рок, а да ће до тада коалиција “Београд не сме да стане” заузети коначан став и обавестити јавност шта су одлучили.

Пре почетка конститутивне седнице Скупштине Београда Шапић је рекао да ће председавајући Тома Фила седницу нодложити за два дана.

“Фила ће ову Скупштину одложити на два дана, до 3. марта када је последњи рок за њено конституисање и наши одборници ће се тамо неће појавити да би он онда имао основа да је одложи до тог датума”, рекао је Шапић.

Додао је да се у међувремену доста тога променило, због чега су се одлучили да одложе седницу на још два дана и дали коначан и заједнички став, као и ставили све на сто.

“Када смо 19. фебруара прву заказану седницу Скупштине одложили, због специфичности ситуације и овог момента и дешавања на политичкој сцени у Београду и одлучили да формирамо ту врсту легитимитета, али и да сачекамо да видимо да ли ћемо то успети, пре свега са господином Несторовићем, кога смо сматрали легитимним и кредибилним, из простог разлога, јер су тада сви његови саборци из покрета стајали уз њега”, рекао је Шапић.

Рекао да је очигледно да је последњи извештај ОДИХР-а изиритирао део опозиције, и очигледно да неће да се помире са неким стварима, као и да су спремни на далеко озбиљније консеквенце.

09:31

Одборници опозиционих странака у Скупштини града Београда појавили су се уочи конститутивне седнице са паролама које се односе на нерегуларност избора.

Они у градској скупштини у рукама држе транспаренте са натписима “Сви сте ви фантоми”, “Покрали сте изборе”, “Београд вас неће”.

На конститутивној седници која је требало да буде одржана 19. фебруара, одборници опозиције су стали испред говорнице, држећи у рукама транспаренте са сличним натписима.

Испред градског парламента се налази и доста припадника полиције у у цивилу.

Најстарији одборник, из редова Социјалистичке партије Србије, Тома Фила већ се налази у скупштинској сали и заузео је место председавајућег.

Фото: Фонет/Ивана Шањевић

Конститутивна седница Скупштине града Београда, која је 19. фебруара одложена због недостатка кворума, била је заказана за данас у 10 часова.

Најстарији одборник у Скупштини Града Тома Фила из Социјалистичке партије Србије, који председава конститутивном седницом Скупштине града Београда, изјавио је данас, на почетку наставка седнице, да је она поново одложена, због недостатка кворума за недељу, 3. март.

На дневном реду седнице је избор верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, као и  избор председника и заменика председника Скупштине Београда, саопштио је Секретаријат за информисање.

Поред тога, на дневном реду је и постављење секретара и заменика секретара, као и Предлог решења о избору чланова административно-мандатне комисије Скупштине града.

Конститутивном седницом, до избора председника Скупштине, у складу са Пословником председава најстарији присутни кандидат за одборника којем је додељен мандат.

Вучић: Нисам променио став

Председник Србије Александар Вучић најавио је из Тиране да ће у петак поподне са колегама из Српске напредне странке разговарати о изборима у Београду.

Додао је да он лично није променио став и да сматра да треба ићи на изборе, али да је одлука о томе на онима који имају власт у странци.

Конституисање Скупштине града одложено је 19. фебруара због недостатка кворума. Тада је покрету “Ми глас из народа” дат рок од десет дана да се изјасни да ли ће подржати формирање власти у Београду, али је у међувремену дошло до њиховог разлаза.

Законска процедура

Према Закону о локалној самоуправи Скупштина треба да се конституише у року од два месеца од објављивања резултата избора, што истиче 3, марта, а  у противном се расписују нови избори.

Председник Народне скупштине је дужан да распише нове изборе у року од месец дана, а избори морају да се одрже у року од 45 до 60 дана од дана расписивања избора.

Председник Скупштине града се бира из реда одборника на предлог најмање трећине одборника, а да би се изабрао неопходно је да за њега гласа већина од укупног броја одборника, тајним гласањем.       

После избора председника Скупштине града и секретара постоји рок од месец дана да се изабере градоначелник Београда.

Уколико се то не деси Скупштина се распушта, а председник Скупштине Србије у року од два месеца треба да распише изборе, а од дана расписивања до дана одржавања треба да прође од 45 до 60 дана.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com