Kosovski operater i Elektrosever potpisali sporazum

Prema pisanom odgovoru pres službe koji je dostavljen medijima, sporazum je postignut 18. oktobra, uz posredovanje EU, a istog dana, kako se navodi, Elektrosever je obezbedio bazu podataka kupaca, prenosi Slobodna Evropa.

Pre toga, tvrdi isti izvor, Brisel je obavešten da je Kosovo zvanično pokrenulo period konsultacija od 15 dana uz pomoć EU, u skladu sa članom 8 Mape puta, koji predviđa da u slučaju nepoštovanja odredbi ovih usaglašenih zaključaka Regulatorna kancelarija za energetiku (ZRRE) može odlučiti da suspenduje ili povuče zakup snabdevanja dat Elektroseveru.

struja, elektricna, energija

“Nastavljamo da pozivamo sve relevantne aktere da se konstruktivno angažuju i dalje implementiraju svoje obaveze iz Mape puta bez daljeg odlaganja. Kako se zima brzo približava, nema vremena za gubljenje”, poručili su iz pres službe EU.

Srpska kompanija Elektrosever je propustila vremenske okvire koji su bili dogovoreni mapom puta za sprovođenje sporazuma o elektičnoj energiji između Kosova i Srbije, kaže se u tekstu. Imala je 100 dana da ispuni uslove koji bi joj omogućili da posluje na tržištu Kosova, a od datuma izdavanja dozvole prošlo je 116 dana.

Licenciranje kompanije Elektrosever bilo je predviđeno sporazumom Beograda i Prištine o energetici, koji je postignut 2013. godine, ali je dogovor o njegovoj implementaciji sklopljen 21. juna 2022.

Elektrosever je u vlasništvu Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), ali je na Kosovu registrovan prema kosovskim zakonima.

Na osnovu uslova Mape puta, ta kompanija je, između ostalog, morala da potpiše tehnički ugovor sa preduzećem za distribuciju električne energije na Kosovu i sa operatorom sistema prenosa i tržišta električne energije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com