Крајпуташ Јагодинцу Живојину Глигоријевићу

четвртак, 07.12.2023,  11:42 -> 15:28

Извор: РТС

Аутор: Весна Лазић

Један од најлепших споменика крајпуташа у Србији налази се у Јагодини. Посвећен је Живојину Глигоријевићу, борцу Колубарске битке. Пре једног века споменик је подигла Живојинова супруга Алексија како поколења не би заборавила претка који је погинуо бранећи домовину.

“Стан путниче стан рођаче” пише на споменику Живојину Глигоријевићу Јагодинцу који је први светски рат дочекао као другопозивац петог пука моравске дивизије. О његовом животу, погибији у Колубарској бици и борби супруге Алексије да са децом преживи послератне године преци данас с поносом причају.

Драган Глигоријевић, потомак Живојина Глигоријевића каже: „Моја прабаба је покушавала ишла је одавде са другим женама које су изгубиле своје супруге на Колубари тамо на ту чуку да нађе његове кости, његово тело међутим нису могли да нађу.”

Тешка су времена била после првог светског рата, само у Колубарској бици погинуло је више од 22.000 Срба.

„Овде је отприлике погинуло више од 60% укупно мобилисаних људи дакле само из града Јагодине који је тада био градић практично погинуло је близу 400 људи”, наводи др Дејан Танић, историчар.

Издржао је крајпуташ Моравца кишу, мразеве и вибрације возова на међународној прузи која пролази само неколико метара од њега више од једног века.Неколико пута вандали су му отимали пушку из руке, а током другог светског рата и Немци су са споменика скинули карабин. Споменик је потпуно обновљен поводом стогодишњице од Великог рата.

„Крајпуташи који су реминисценција на средњевековне стећке су карактеристични за западну Србију, а за Шумадију и Поморавље не, и због тога је овај споменик јединствен и зато га треба чувати и требало би да се налази под заштитом Завода за заштиту споменика култутре” сматра мр Дејан Танић, историчар.

„И учимо и наша поколења да чувају, да пазе овај споменик јер хоћемо да ово траје и да остане неки траг на та тешка времена када је било поносно рећи да си Србин”, истиче Драган Глигоријевић, потомак Живојина Глигоријевића.

О крајпуташу Живојину Глигоријевићу крајем шездесетих година прошлог века снимљен је и документарни филм.Често се налазио и у календарима старе Јагодине и био мотив многим локалним сликарима. Залагањем потомака који о споменику брину и данас сећа на борца који је погинуо бранећи домовину.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com