Kriza u transportu, najveći pritisak na kamionski prevoz – Evropi nedostaje stotine hiljada vozača

Transport i logistika su najviše trpeli u vreme pandemije. Na to se nadovezao konflikt u Ukrajini, pa je taj sektor pretrpeo vidljive promene i ušao u inflatorni lanac.

“Mnoge firme su se zbog dve godine nemanja pravovremenog snabdevanja repromaterijalom i komponentama, koje su imale globalno, preorijentisale i pokušavaju da u svom relativno bliskom okruženju organizuju svoje nove pravce snadbevanja. Zato će taj prekookeanski transport trpeti, jer su se firme organizovale da im lanci snadbevanja budu kraći i pouzdaniji. Dok sa druge strane firme sada imaju mnogo više dobavljača”, navodi Dragoljub Damnjanović, predsednik Srpske asocijacije menadžera.

Špediteri i prevoznici kažu da je sada najveći pritisak na kamionski prevoz. Gorivo je skupo. Samo Evropi nedostaje nekoliko stotina hiljada vozača. Na drugoj strani, pojeftinio je kontejnerski saobraćaj.

“Kontejnerski saobraćaj iz Kine beleži dramatičan pad cena. To je prouzrokovano smanjenom potražnjom robe u ovom delu sveta, pre svega Evrope i Amerike. Trenutno su u Srbiji i regionu puni carinski magacini. Na to će sigurno imati veliki uticaj trenutna manja cena i robe i transporta, i uvoznici koji sada nabavljaju robu, oni će izaći na tržište i ponuditi tržištu daleko niže cene”, kaže Nebojša Đekić iz kompanija “Kargo-partner Srbija”.

Ono na šta su avio-prevoznici bili prinuđeni u vreme pandemije,  da koriste putničke avione za kargo saobraćaj, izgleda da im se osladilo. Sada rado spuštaju cenu avio-karte za putnike sa ručnim prtljagom, jer im je isplativije da umesto velikih kofera u avione tovare robu.

“Kada imate avio-kompanije koje su bile izuzetno ugrožene tokom pandemije i koja nisu još akumulirala sredstva da se oporave od gubitaka u doba pandemije, bez obzira na podršku države, i kada bi ta podrška države izostala i kada bi morale da se oslone na svoje finansijske kapacitete, onda bi one imale problem likvidnosti. Zbog toga one primenjuju ove mere prilagođavanja, kako bi se odupreli ovoj produženoj krizi”, navodi Bojan Stanić iz PKS.

Stručnjaci procenjuju da je učešća transporta u ukupnoj inflaciji udvostručeno u odnosu na period pre korone i da je vrh dostignut već krajem prošle godine. Trenutno stagnira i bez obzira na ukrajinski konflikt ne gura toliko inflaciju, koliko cena hrane i energenata.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com