KUPOVINA OVIH POLOVNJAKA MOŽE VAM DOĆI GLAVE Najnovije istraživanje pokazalo koje marke su podložnije kvarovima i koliko će vas oni koštati

S’ obzirom da prilikom kupovine automobila vozači na prvo mesto stavljaju pouzdanost vozila trebalo bi imati na umu podatak da je globalni udeo oštećenih vozila, kako je pokazalo istraživanje sajte carVertical, je čak 52,4 odsto, dakle svaki drugi auto, a prosečna cena oštećenja tokom životnog veka vozila se broji u hiljadama evra.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Goran Srdanov / Ringier

U javnosti vlada mišljenje da su jeftinije marke i najpovoljnije za održavanje, ali statistika pokazuje da to nije uvek tako i u praksi. Istraživanje “carVertical”-a, koje se fokusira na procenat oštećenih vozila i cenom tih oštećenja, pokazuje da su automobili koje proizvode kompanije “Tesla”, “Hyundai” i “Subaru” ti koji se najčešće kvare, dok, sa druge strane, “Reno”, “Alfa Romeo” i “Fiat” su 3 brenda čiji se automobili najmanje kvare.

Blic preporučuje

– Postoji ovaj paradoks sa Teslom, koji istovremeno ima jedan od najnaprednijih sistema autonomne vožnje a u istu ruku i najviše nesreća. Toliki broj nesreća može sugerisati da vozači ili nisu navikli na Teslino brzo ubrzanje ili jednostavno ne obraćaju dovoljno pažnje na vožnju. „Nije tajna da se najveći deo oštećenih Tesli isporučuje iz SAD, objašnjava Matas Buzelis, šef komunikacija u kompaniji carVertical.

Pristupačniji brendovi “Seat”, “Volvo”, “Škoda” zauzimaju “zlatnu sredinu” sa procentnom oštećenja od 56,2 odsto do 53,1 odsto. A iza njih su klasici automobilske industrije “Audi” (52,9 odsto), “Mercedes-Benz” (51,3 odsto) i “Volkswagen” (46,8 odsto).

Francuzi “Peugeot” i “Renulat”, kao i italijanski “Fiat” imaju najmanji broj zabeleženih šteta po automobilu jer predstavljaju ekonomične modele koji su čest izbor porodica i ne voze se agresivno, navodi se u rezultatima istraživanja.

Koliko nas koštaju kvarovi?

Ovo istraživanje je pokazalo da je globalna prosečna vrednost štete na automobilu, tokom njegovog životnog veka, oko 3.574 evra.

Prosečnog kupca će posebno obradovati podatak da na skali najmanju prosečnu cenu štete od 2.839 evra ima japanski brend “Honda “.

Top pet proizvođača sa najeftinijom vrednošću štete posle “Honde”, imaju “Škoda” 2.860 evra, “Tojota” 3.011 evra, “Opel” 3.117 evra, zatim “Citroen” 3.157 evra i “Mazda” 3.176 evra.

Vehicle brands by average damage RS

Foto: carVertical / Ustupljene fotografije

Vehicle brands by average damage RS

“Renulat”, “Kia” i “Alfa Romeo” imaju slične vrednosti oko 3,500 evra, dok nemački brendovi “BMW” i “Audi” imaju nešto veće prosečne cene kvarova koje idu i preko 4.000 evra. “Tesla” električni automobili se mogu popraviti za 14.320 evra.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com