LAKŠE I BRŽE DO NEMAČKOG DRŽAVLJANSTVA Novi vladin plan otvara vrata stranim radnicima: Evo koja zanimanja im najviše trebaju i koliko ih plaćaju

Procenjuje se da će do 2030. godine Nemačkoj faliti čak 6 miliona radnika, a trenutno su posebno traženi stručnjaci u oblastima medicine, mašinstva, automobilske i elektrotehničke industrije.

Blic preporučuje

Olakšice koje donosi novi predlog Vlade

Ključna olakšica koju donosi novi predlog Vlade podrazumeva da stranci više neće biti ograničeni radom u struci, već će moći da obavaljuju i druge poslove. To će mnogo značiti onima koji možda nemaju diplomu, a vrsni su majstori nekog posla. Zato na značaju dobija iskustvo rada. Pored toga, predloženi kriterijumi su i rodbinske veze i starost, ali još nije utvrđeno na koji način će to tačno uticati na proces dobijanja vize.

Prethodni Zakon o doseljavanju stručne radne snage koji je na snazi od 01.03.2020. godine podrazumevao je regulisanje doseljavanja stručnih kadrova sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju iz država koje nisu članice EU. Zakon ima za cilj da privuče ne samo diplomirane studente visokoškolskih ustanova, već i stručne kadrove svih branši čija je diploma o završenom stručnom obrazovanju priznata u Nemačkoj. Već tada se u Zakonu naglašavalo da “ubuduće više ne važe ograničenja koja su dosad postojala u vidu preferiranja određenih struka ili davanja prednosti kandidatima iz Nemačke ili države članice EU. Međutim, za osnivanje radnog odnosa u Nemačkoj i nadalje je potrebno da se prethodno podnese zahtev za nacionalnu vizu”.

.

Foto: shutterstock

.

Ovim Zakonom je predviđeno da lica sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju su u obavezi prvo u Nemačkoj da pokrenu postupak nostrifikacije. I da se kvalifikovanim smatraju zanimanja za koja je u Nemačkoj potrebno najmanje dve godine stručnog obrazovanja. IT-stručnjaci dok pod određenim uslovima imaju pravo na pristup tržištu rada i bez stečene diplome, što bi sada moglo biti prošireno i na druga zanimanja. Novim predlogom se dakle daje više slobode jer radnici više neće morati da budu ograničeni na svoju struku.

Takođe, predlaže se inovativni sistem bodovanja radnika iz tzv. trećih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan. Cilj je da se smanji birokratska strana koja otežava radno sposobnim ljudima dolazak u ovu zemlju, a da fokus bude na samom poslu.

Ranije je bilo potrebno da se prvo nađe poslodavac u Nemačkoj. Zato u pomenutom Zakonu stoji da se boravišna dozvola radi zapošljavanja, pored ostalih stavki, izdaje ” ako već imate konkretno radno mesto koje Vam je ponuđeno. U tom slučaju obratite se svom budućem poslodavcu sa molbom da popuni obrazac “Izjava o radnom odnosu”. To bi se sada moglo promeniti jer će biti moguće da se ljudi prvo dosele, pa tek onda traže posao jer je jednostavnije useljenje deo planirane reforeme zakona o azilu i migraciji koji želi da pokrene ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer.

Razamtraju se i olakšice vezane za poznavanje jezika jer je to velika barijera prilikom zapošljavanja. Predlozi idu dotle da se u neke institucije uvede nemački kao drugi jezik. Dosad je za određena zanimanja bilo traženo poznavanje B1 nivoa, dok su se u nekima ograničavali da poznavanje jezika bude u okviru oblasti delatnosti koja se vrši. Učenje nemačkog kao stranog jezika je jedna od stavki koja se novim predlogom želi podstaći.

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Deficit brojnih kadrova

Nemačka godišnje izgubi oko 350.000 pripadnika radno sposobne generacije. Stručnjaci poput računaju da će do 2035. godine na tržištu rada vladati manjak od sedam miliona radnika.

Nemačka agencija za rad beleži nedostatak radne snage u 148 zanimanja, a još 122 zanimanja su ugrožena. U anketi nemačke industrijske i trgovinske komore koja zastupa interese više miliona preduzeća iz industrije, trgovine i uslužnih delatnosti, 56 odsto firmi se žali na nedostatak radnika i smatra da je to jedna od najvećih opasnosti za njihovo poslovanje.

Nemačkoj su potrebni najrazličitiji profili od visokoobrazovanih kadorova do fizičkih radnika. Na prvom mestu je svakako zdravstveni sektor gde postoji velika potreba za doktori, medicinskim sestrama, ali i radiolozima i negovateljima. U proseku prođe osam meseci dok neki starački dom ne nađe negovatelja. Kao i svuda u svetu, velika ja potražnja za IT stručnjacima i inženjerima. Arhitekte, građevinski inženjeri i radnici takođe nedostaju ovoj zemlji.

Agencije koje zapošljavaju u Nemačkoj najčešće u oglasima traže građevinske radnike, vozače, električare, varioce, medicinsko osoblje, keramičare. Traženi su i zidari, armirači, ali i mesari, pomoćni radnici, recepcioneri, službenici u maloprodaji..

Foto: shutterstock

Plate u Nemačkoj

U Nemačkoj živi oko 450.000 Srba. Zaposleni su uglavnom u zdravstvu, industriji, ugostiteljstvu, zatim kao profesionalni vozači, moleri, električari itd. Njihove plate se kreću od minimalca, pa do nekoliko hiljada evra.

Inače posečna godišnja plata u Nemačkoj iznosi 56.985 evra. Najveću zaradu imaju lekari (njihova bruto primanja na godišnjem nivou iznose 100.762 evra) zatim bankari čija zarada u proseku iznosi 62.744 evra, dok zarada advokata iznosi u proseku 68.642 evra.

Srbi u Nemačkoj obično uglavnom obavljaju poslove na građevini, ugostiteljstvu, kao i poslove iz metalne industrije, transporta, nege. Za većinu poslova ne treba im znanje jezika, mada je poželjno, dok je u zdravstvu obavezno. Po pravilu, važi da što su bolje kvalifikacije i što bolje govore nemački jezik, to im je jednostavnije da dođu do posla i dugoročno ostanu. Ipak, većina radnika iz Srbije u Nemačkoj radi one manje plaćene poslove, za koje se traži samo diploma srednje škole i površno znanje jezika.

Njihove zarade kreću se od 1.800 evra, pa do 3.000, čak i nešto više. Tako rukovodilac proizvodnje zarađuje 4.500 evra,elektrotehničar 3.460 evra, tehničar elektronike3.140 evra, zavarivač 3.000 evra, radnik u proizvodnji 2.500 evra, autolakirer 2.560. Kada su poslovi transporta u pitanju, vozač kamiona mesečno zaradi 2.900 evra, vozač autobusa 2.200 evra, Vozač dostavljač paketa 2.100 evra, magacioner 1.900 evra. U poslovima ugostiteljstva i održavanja plate su nešto niže nego u drugim sektorima, pa pomoćni kuvari zarađuju do 1.900 vera, konobari oko 1.800, dok sobarice za održavanje dobiju oko 1.800 evra.

Za radnike sa Balkana Nemačka je oduvek bila značajno interesno područije zbog uslova rada i zarade, a očekuje se da će interesovanje tek porasti kad zažive ove promene koje se najavljuju. Međutim, to dalje otvara nova problemska pitanja koja se tiču iseljavanja radno sposobnog stanovništva iz naše zemlje, ali i migracija na krupnijem planu.

(Izvor: Euronews, Mondo…)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com