Lučić: Kampanjom podižemo svest najmlađih o pravilnoj… …

Prva tribina u okviru nove kampanje Telekoma Srbija „Dečji svet je veći od ekrana” održana je danas u Beogradu, a generalni direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić rekao je da je cilj te kampanje da se podigne svest kod najmlađih o pravilnoj upotrebi novih tehnologija, zbog posledica prekomerne upotrebe digitalnih uređaja na decu u ranom razvoju.

 Lučić je rekao novinarima da će takve tribine nastaviti da se organizuju u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu. „To je jedna od najaktuelnijih tema i o njoj se dosta diskutuje u poslednjih nekoliko godina i smatrali smo da mi kao telekomunikacioni operator u Srbiji koji ima najviše mobilnih korisnika treba da budemo pokretači ovakve inicijative”, rekao je Lučić.

Naveo je da u cilju podizanja svesti o upotrebi novih tehnologija kod najmlađih postoje dva strateška plana – da svake godine bude sve više kampanja posvećenih deci, kao i da se proširi svest o pravilnom korišćenju novih digitalnih tehnologija kod najmlađih.

 „Mislim da ćemo ovom kampanjom pokazati da se ne treba plašiti novih digitalnih tehnologija. Ako dovoljno dobro razumemo kako treba da ih koristimo od samog početka, baš kod najmlađe dece, imaćemo pravilno razvijenu decu koja su se edukovala kako se na pravi način koriste digitalne tehnologije”, rekao je Lučić, prenosi Tanjug.

 Istakao je da je najvažnije da se postigne da deca uravnoteženo koriste nove tehnologije, odnosno da tokom dana imaju različite aktivnosti i vreme za igru. „Ne samo da se igraju na telefonu. Već kao što smo to radili mi, kada nismo imali telefone”, rekao je on.

Lučić je ukazao i da je veoma važna edukacija o kontroli korišćenja novih tehnologija, jer svako dete, koje koristi neki digitalni uređaj, može da pristupi nekim štetnim sajtovima. „Samim tim treba malo edukovati roditelje na koji način taj telefon koji daju deci mogu da iskontrolišu kako bi se uverili da ga deca koriste na pravilan način. Mi živimo u digitalnom dobu, normalno je da deca od početka znaju kako da koriste internet i telefoniju, to je pristup znanju koji mi nismo imali kao mali”, rekao je Lučić.

Šef Katedre za neuronauke u vaspitanju i obrazovanju na Pedagoškom fakultetu u Kopru dr Ranko Rajović rekao je da istraživanje koje je urađeno u Sloveniji pokazuje da svaka nova generacija upisana u prvi razred zaostaje u odnosu na prethodne dve.

„Motorički su znatno slabiji, pažnja i koncentracija slabije, rečnik siromašniji, kontrola emocija skoro nikakva. A ako se ovako bude nastavilo, neće biti bolje. Jedan od faktora je previše gledanje u ekran”, rekao je on.

Naveo je i da postoje dokazi da to što najmlađi koriste digitalne uređaje dovodi do kašnjenja u govoru, kao i kašnjenja u fizičkom razvoju, jer umesto da dete trči, prevrće se, skače, ono gleda u telefon i video-igrice.

„Što više vremena provedu uz nove tehnologije, manje se kreću, imaće nerazvijene duboke moždane regije, što praktično znači doživotno smanjenje kognitivnih sposobnosti”, upozorava doktor.

Master logoped Marijana Mirković navela je da je prihvatila da bude saradnik u kampanji „Dečji svet je veći od ekrana” jer svedoči tome da poslednjih deset godina kod logopeda dolaze roditelji sa decom čiji jezički razvoj kasni, a koja su u ranom uzrastu izložena različitim digitalnim sadržajima.

„Ta deca previše vremena provode uz ekrane i nemaju vremena da razvijaju svoje prirodne očekivane fiziološke i psihološke kapacitete. Ono što zabrinjava je činjenica da nam poslednjih godina dolaze deca koja ne reaguju kada ih pozovu imenom, ne obraćaju pažnju na dešavanja u okruženju, ne učestvuju u zajedničkim svakodnevnim kućnim aktivnostima”, navela je ona.

Istakla je da stručnjaci stalno sugerišu roditeljima da deca u ranom uzrastu treba da provode što manje vremena uz ekrane, zato što oni nisu stimulativni za njihov rani razvoj.

 „Zato je važno da mi kao stručnjaci skrenemo pažnju na ovu temu i da posavetujemo mlade roditelje, da ih ohrabrimo, da deci ne daju mobilne telefone u ruke, nikako pre navršene 2-3 godine života, jer im ti sadržaji zaista nisu potrebni i deca samo mogu imati štetu od njih. Negativan uticaj svetlosti, tih previše stimulišućih vizualnih i auditivnih sadržaja po nezreli nervni sistem usporava razvoj i pažnje, i pamćenja, i govorno-jezički razvoj, takođe i socijalno-emocionalni razvoj”, rekla je ona.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com