MAĐARSKA I HRVATSKA ZARATILE OKO NAFTE “Cenu povećati 2,5 puta”

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto govorio je o nedavnoj odluci Hrvatske u vezi sa Jadranskim naftovodom (Trans Adriatic Pipeline – TAP).

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

On je rekao da bi Hrvati od 2023. godine želeli da povećaju tranzitnu cenu sirove nafte 2,5 puta, što je za Mađarsku neprihvatljivo, prenosi dailynewshungary.

Stoga su to pitanje prijavili Evropskoj uniji i želeli bi da Evropska komisija postupi u korist kupaca nafte: Češke, Slovačke i Mađarske.

Sijarto je rekao da je naftovod TAP kroz Hrvatsku jedini mađarski izvor sirove nafte ukoliko se isporuke ruske nafte kroz Ukrajinu na naftovodu Družba zaustave – a to se može dogoditi zbog rata u Ukrajini koji je u toku.

Foto: Richard J Greenman / Profimedia

Mađarski ministar spoljnih poslova je tvrdio da u takvim okolnostima nijedna zemlja ne bi trebalo da iskorišćava države koje zavise od uvoza kao što je Mađarska, piše ATV.

Međutim, Hrvatska namerava da poveća tranzitnu cenu sirove nafte koja dolazi preko njihovog TAP-a od 2023. u pogledu uvoza iz Češke, Slovačke i Mađarske. Stoga mađarska vlada želi da Evropska komisija brzo reaguje i natera Hrvate da odustanu od te ideje.

Umesto toga, Sijarto bi želeo da Hrvati povećaju kapacitet TAP-a jer trenutno ne može da snabdeva tri centralnoevropske zemlje.

Pored toga, u Briselu će biti održan sastanak ministara EU nadležnih za pitanja energetike. Sijarto želi da na dnevni red uvrsti i povećanje cena tranzita u Hrvatskoj.

(B92)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com