Mađarska u blizini granice s Ukrajinom otvorila veliki železnički terminal

Mađarska je u blizini granice s Ukrajinom otvorila kontejnerski železnički terminal koji će omogućiti veće isporuke ukrajinskih žitarica do luka na Jadranu.

Izvor: hrportfolio

Ilustracija: Shutterstock/Tomasz Mazon

Ilustracija: Shutterstock/Tomasz Mazon

Terminal East-West Gate zamišljen je kao ulazna vrata u Novi put svile, infrastrukturnu mrežu koju je Kina počela da gradi 2013. godine kako bi se povezala s ostalim zemljama Azije, Afrikom i Evropom, prenosi hrportfolio.

Izgrađen je za 40 milijardi forinti (73 miliona evra) i omogućava prebacivanje kontejnera sa šina širokog koloseka na šine standardnog koloseka i sa vagona na kamione.

“Prvi evropski intermodalni kombinirani terminal” zasnovan je na zelenoj tehnologiji, koristiće vlastitu 5G mrežu za internu komunikaciju i upravljanje uređajima”, citira agencija MTI navode iz promotivnih materijala.

“Igraće ogromnu ulogu u isporuci ukrajinskog žita”, istakao je u utorak na otvaranju terminala mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

“Mehanizacija koja se ovde koristi može da obradi 800 tona žitarica i 450 kubika suncokretovog ulja na sat”, naglasio je Sijarto, dodajući da će terminal omogućiti efikasniji transport ukrajinske poljoprivredne robe.

Terminal bi u punom kapacitetu trebao da preradi 15 do 20 hiljada tona žitarica mjesečno, a zaposlit će oko 500 radnika.

Ukrajina je jedan od vodećih izvoznika žitarica u svetu, a isporučuje ih uglavnom iz luka na Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com