Mali: Budžet za 2023. u Skupštini početkom decembra …

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas Tanjugu da se intenzivno radi na pripremi budžeta za sledeću godinu i da će na sednici Vlade Srbije verovatno biti do kraja iduće nedelje, a da će se u Skupštini Srbije naći početkom decembra.

„I za predstojeći praznični vikend bićemo vredni i raditi na pripremi budžeta, a uz predlog budžeta u Skupštini će biti još nekoliko pratećih zakona”, rekao je Mali.

Dodao je da će se menjati više zakona iz oblasti poreza i da će biti, kako je rekao, dosta ratifikacija za lepe i važne infrastrukturne projekte.

Govoreći o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, rekao je da on nikako nije inflatoirni kao što je dosta opozicionih poslanika tvrdilo u raspravi u Skupštini ovih dana, već da je višak prihoda ostvaren povećanim porezima, privrednim rastom, većom zaposlenošću.

„Ekonomija i plate nam rastu brže od očekivanja i zato imamo veće prihode. Za razliku od nas, naši prethodnici su uvek imali veće rashode od planiranih i zato su radili rebalans da bi taj problem rešili”, istakao je ministar Mali.

Naglasio je da će deo novca biti iskorišćen za nabavku energenata kako bi privreda i građani, u situaciji kada je u svetu neizvesno snabdevanje energentima a njihova cena raste, imali dovoljno i struje i gasa.

Prema njegovim rečima, novac će osim za energente biti potrošen i na pomoć mladima, povišicu penzija, kapitalne investicije.

„Neće se stati sa kapitalnim investricijama za koje je opredeljeno 7,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat do sada. Poređenja radi 2010. i 2011. i 2012. godine je udeo kapitalnih investicija bio 3,1 ili 3,2 ili 3,0 odsto, a danas je 7,2 odsto”, rekao je Mali za Tanjug.

Naveo je da se gradi i da će se graditi kanalizaciona mreža širom Srbije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda te putevi, bolnice i slično.

Mali je istakao i da će se raditi na zaštiti životnog standarda građana povećanjem plata i penzija koje će ukupno biti povećane iznad inflacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com