Mali: Nemamo problema sa likvidnošću, na računu imamo više od 2,5 milijardi evra

Siniša Mali je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da će se, uz pomoć koju bi eventualno dodelio Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija boravi u Beogradu, državne finansije bile stabilne i sledeće godine.

“Danas počinje misija i oni će biti u Beogradu dve nedelje. Razgovaraćemo o velikom broju tema, naročito o temama koje su vezane za postojeću krizu u svetu, i način na koji kriza ima uticaja na srpsku ekonomiju”, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima država želi da bude odgovorna i spremna za nepredviđene okolnosti.

“Po svim planovima koje imamo, mi imamo dovoljno novca. Sa pomoći koju bismo dobili od MMF-a, mi smo potpuno stabilni i za narednu godinu. To je najvažnija poruka za građane”, naglasio je ministar.

Ukazao je na to da postojeći aranžman sa MMF-om ističe u januaru 2023, te da će sa delegacijom MMF-a razgovarati o nastavku finansijskog aranžmana. Nas interesuje i to na koji način preko MMF-a možemo doći do jeftinijeg novca, jer ako se pogleda politika ECB-a i FED-a, kamate rastu, a novac je sve skuplji. 

“U naredne dve nedelje razgovaraćemo i o nastavku aranžmana, dakle, hoćemo da nastavimo reforme koje smo započeli još pre par godina. Razgovaraćemo i o finansijskom aranžmanu. Dakle, nas interesuje na koji način kroz MMF možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Ako hoćemo da nabavimo novac, hoćemo da ga nabavimo što jeftinije, jedan od izvora toga je MMF i zato hoćemo i o tome sa njima da razgovaramo”, kaže Mali. 

Kako je istakao, veoma je korisna saradnja sa MMF-om – ona daje prioritet našim reformama, a pomaže nam i u poboljšanju kreditnog rejtinga.

Ministar je naglasio da je aranžman sa MMF-om u ranijem periodu pomogao Srbiji da brzo i efikasno sprovede reforme, kao i da naša zemlja bude konkurentna.

“Od 2015. od kada Srbija sarađuje sa MMF-om mi smo uspeli da ostvarimo ogroman, veliki broj reformskih ciljeva. Samo 2018. do danas – 26 velikih reformskih ciljeva smo ostvarili i pet je još ostalo da se ostvari, to ćemo u narednih nekoliko meseci da završimo”, kaže Mali. 

Ukazuje da nam je aranžman sa MMF-om pomogao da sprovedemo reforme brzo i efikasno, te da naša zemlja bude efikasnija i konkurentnija.

“Reforma Poreske uprave, unapređenje sistema e-faktura, e-fiskalizacija, upravljanje javnim preduzećima, efikasnije sprovođenje javnih nabavki, kontrola javnih investicija i infrastrukturnih projekata. To su sve reforme koje uspešno sprovodimo kako bi efikasnije trošili novac poreskih obveznika, a sa druge strane kako bi bili atraktivniji za investicije”, rekao je Mali.

“Potpuno smo likvidni, na računu više od 2,5 milijardi evra” 

“Za prvih devet meseci ove godine, preko tri milijarde evra stranih direktnih investicija  ušlo je u Srbiju uprkos krizi”, kaže Mali. 

Navodi da na državnom računu danas imamo 303,4 milijarde dinara, da se sve obaveze ispunjavaju i da nemamo problema sa likvidnošću.

“Dakle, mi smo potpuno likvidni, preko 2,5 milijardi evra imamo na računu, sve svoje obaveze država ispunjava, tako da sa te strane, mi sa novcem u ovom trenutku nemao problem. Sve svoje obaveze država ispunjava na vreme. Mi sa novcem u ovom trenutku nemamo problem. Ono što želimo je da obezbedimo finansijske bafere, jer smo svesni ogromne energetske krize, povećanja cene energenata”, rekao je Mali.

On je naveo da je prihod budžeta ove godine veći za 170 milijardi dinara od planiranog, a da udeo javnog duga u BDP-u danas iznosi 53,7 odsto.

“Imamo dovoljno novca na računu, imamo i nabavljamo i uglja da imamo za predstojeću grejnu sezonu, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, benzina, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiju”, rekao je Mali.

Ocenjuje da će ova biti teška, ali, kako kaže, mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi. 

“I zato hoćemo MMF na našoj strani. Do sada smo se pokazali kao dobri partneri, hoćemo da nastavimo reforme zajedno sa njima, hoćemo da privlačimo strane investicije i dalje, hoćemo da otvaramo fabrike. Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada”, istakao je ministar.  

Kako kaže u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane. Istakao je da država preuzima teret krize na sebe, te da za privredu i građane, nije značajno povećana cena struje ili gasa.

“To su cene koje su najniže u Evropi i čine našu ekonomiju konkurentnom”, naglasio je ministar.

On je rekao da je namera da se očuva standard građana, kao i makroekonomska stabilnost. To se može uraditi jedino ako se nastave reforme i dalje privlače investicije, otvaraju nove fabrike i saobraćajnice.

“Naš cilj kao države je da obezbedimo dovoljno gasa, goriva, dizela, benzina, struje, dakle svega za naše sugrađane”, poručio je Mali.

“Očekujem da ćemo imati novu vladu do kraja naredne nedelje” 

Ministar finansija rekao je i da očekuje da će Srbija do kraja naredne sedmice imati novu vladu, a da će se odmah nakon toga ići na usvajanje rebalansa budžeta. On je rekao i da ostaju planovi o povećanju plata i penzija. 

“Očekujem da ćemo do kraja naredne nedelje imati novu vladu. Odmah nakon toga prva naredna odluka je rebalans budžeta. Dobre su vesti za građane Srbije. Mi imamo za 170 milijardi dinara veće prihode ove godine nego što smo planirali. Hoćemo te prihode da rasporedimo na pravi način. Dve su važne stvari koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao. Idemo sa povećanjem penzija od 1. novembra od devet odsto, nakon toga od 1. januara dodatnih 12,1 odsto i takođe idemo sa isplatom 5.000 dinara za mlade”, rekao je Mali.

Prijava mladih za pomoć od 1. do 15. decembra

Najavio je i da će od 1. do 14. decembra biti otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5.000 dinara mladima.

“Pozivam sve mlade od 16 do 29 godina da se prijave. Odmah zatim – 15, 16, 17. u tim danima – videćemo tačno koji dan mi ćemo taj novac isplati mladima”, rekao je ministar.

Ispunjavamo svako obećanje koje dajemo, mi hoćemo da budemo oaza sigurnosti za naše građane, naglasio je ministar Mali.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com