Mali odgovorio Nikeziću: “Sedite, jedan”

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se na Fejsbuku.

Izvor: B92.net

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Foto: FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Istakao je da Dušan Nikezić “i dalje pokazuje isključivo veliko neznanje iz ekonomije”, i razjasnio sledeće.

“Sa inflacijom i njenim neminovnim uticajem na građane, koja se dešava u celom svetu, se borimo tako što održavamo životni standard građana, povećavanjem plata i penzija. Penzije povećavamo već u novembru, a plate u javnom sektoru od januara sledeće godine, i to u rekordnom iznosu”, napisao je.

Dodao je da ono što Nikezić ne razume je “svakodnevna borba za naše građane jer su oni danas na svojim radnim mestima, penzioneri primaju penzije redovno, a u vreme vladavine ekonomskih principa koje propagirate, naši radno sposobni ljudi su bili na birou nezaposlenih, a penzioneri gladni u redovima”.

“Govorim o vremenu od 2008. do 2012. kada su inflacija i kurs divljali, a četvrtina radno sposobnog stanovništva bila bez posla”, napisao je Mali.

Istakao je da je prosečna projektovana inflacija za sledeću godinu je 8,7 odsto. Kao i da će plate rasti 12,5 odsto, dok će prosečne penzije rasti 20,8 odsto, u odnosu na ovu godinu. “Prvi inflatorni udar ove godine smo nadomestili odmah u mesecu februaru, sa 20.000 dinara jednokratne pomoći našim najstarijim sugrađanima, uz redovno povećanje i penzija i plata”, zaključio je.

Takođe je dodao da je od 2012. godine prosečna plata u Srbiji porasla sa oko 300 evra na današnjih 623 evra, odnosno 73.114 dinara, koliko iznosi u mesecu julu.

“Pominjete minimalnu cenu rada? Ako poredite minimalnu cenu rada 2023. godine, i onu koja je bila u vaše vreme, dođete do toga da će od 1. januara zaposleni sa najmanjim primanjia u Srbiji zarađivati čak dva i po puta više nego tada. Kažete da nije dovoljno? A vaš minimalac od 15.747 dinara je bio dovoljan? Da li je to ta odgovorna ekonomska politika kojoj bismo trebali da se vratimo? Verujem da su vam se ispraznili lični računi do sada, ali verujte mi, građani ih neće puniti opet, to Vam obećavam”, napisao je Mali.

“Zato, da, svakako je lepa vest povećanje plata i penzija. Lepša ne može biti, nema potrebe za navodnicima. Možda ste nekada morali ironijom da zavijate Vašu statistiku, ali danas je ova vlast čista pred svojim građanima, koji znaju da država o njima brine. Zato, Nikeziću, neće radnici i penzioneri u Srbiji ništa izgubiti dok god o njima brinu odgovorni ljudi. Vi ste izgubili priliku da to uradite kako treba, a mogli ste da ste to želeli. Ali, umesto da se bavite građanima Srbije, bavili ste se samo punjenjem sopstvenih džepova. Nema popravnog sada. Sedite, jedan”, zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com