Mali: “Odluka – u narednih par nedelja”

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji.

Izvor: Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Studija je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da narednih nedelja će biti doneta odluka o pravcu u kom će energetski sektor biti razvijan.

“Narednih par nedelja ćemo da odlučujemo o tome koji ćemo scenario da usvojimo. Potrebno je da se milijarde ulože u energetiku, ali je ova kriza pokazala da, osim zdravstva i proizvodnje hrane, treći najvažniji stub suvereniteta i razvoja zemlje u budućnosti je energetika, tako da ćemo se veoma ozbiljno posvetiti tome”, rekao je Mali.

Dodao je da je svaka diverzifikacija izvora snabdevanja energentima poput gasne interkonekcije sa Bugarskom, saradnja sa Azerbejdžanom, kao i saradnja sa zemljama kroz Otvoreni Balkan, neophodna kako bismo ublažili posledice energetske krize i generacijama koje dolaze ostavili apsloutno stabilno snabdevanje energentima.

Prijavljivanje za 5.000 dinara pomoći od 1. decembra

Takođe je izjavio da će prijavljivanje za novu jednokratnu pomoć države od 5.000 dinara namenjene mladima početi 1. decembra i trajaće do 15 decembra.

“Svi mladi od 16 do 29 godina mogu da se prijave kako je predsenik obećao. Prijavljivanje je jednostvano, kao i ranije, broj lične katre i matični broj, izaberete banku u koju ćemo da uptalimo novac i mi ćemo već od 16. do 20. decembra svima isplatiti”, objasnio je Mali na TV Pink.

Naveo je da je prve dve pomoći od po 100 evra primilo 1.060.000 mladih u Srbiji i da zato očekuje da će i ovog puta interesovanje biti veliko.

On je podsetio da će od 1. januara penzioneri imati još 12,9 procenata uvećenja penzija, što je sa prethodnim uvehcanjem od devet procenata sa početka novembra, kumulativno povećanje od 20,1 odsto za 2023. godinu.

Mali je dodao da će od početka neredne godine biti uvećane plate u javnom sektoru za 12,5 odsto, kao i minimalna zarada za 14,3 procenta, što znači da će minimalac biti iznad 40.000 dinara i da će “pogurati” plate naviše.

“Mi ćemo u decembru ove godine imati prosečnu platu od 720 evra, a u decembru naredne godine sa ovim povećanjima biće 820 evra. Prosečna pnezija u Srbiji će u decembru biti oko 280 evra, a u decembru naredne godine će biti 320 evra sa povećanjima”, rekao je Mali.

Istakao je da je Srbija bez obzira na krizu i sve izdatke likvidna i da jutros u budžetu ima 303 milijarde dinara.

“Uprkos inflaciji i krizi nismo zaustavili ni jednu investiciju, a s druge strane ulažemo i poboljšavamno životni standard građana. Imaćemo 3,9 milijardi evra direktnih stranih investicija i zato je važno da ne stanemo sa izgradnjom autoputeva i brzih pruga, jer to privlači investitore”, rekao je Mali.

Napomenuo je da je u ovoj krizi najvažnije da se izborimo za to da nema otpuštanja, da ljudi zadrže radna mesta, da se zadrži stabilnost ekonomije, kako bismo nakon završteka konflikta u Ukrajini i izalska iz krize nastavili sa visokim stopama rasta koje smo imali pre krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com