Мали почео разговоре с ММФ-ом о ревизији стенд-бај аранжмана

четвртак, 23.03.2023,  16:11 -> 16:47

Извор: Танјуг

Mинистар финансија Синиша Мали започео је разговоре са Мисијом Међународног монетарног фонда (ММФ) коју предводи Донал Мекгетиген, а у оквиру прве ревизије актуелног стенд-бај аранжмана. Мали је истакао да су јавне финансије стабилне, као и да је први квартал завршен са позитивним индикаторима. Мекгетиген је навео да је важно да се, када је реч о расходима, средства троше на јавне инвестиције које доприносе даљем привредном расту.

Стенд-бај аранжман одобрен је Републици Србији 19. децембра 2022. године, а циљ је очување макроекономске и финансијске стабилности, јачање отпорности привреде у условима глобалне енергетске кризе и подстицање одрживог раста, саопштило је ресорно Министарство.

Синиша Мали је истакао да су српске јавне финансије стабилне, као и да је први квартал завршен с позитивним индикаторима. Додао је да је Србија наставила да расте, упркос свим изазовима, као и да је јавни дуг у потпуности под контролом. 

Сумирајући претходну, као и први квартал ове године, Мали је рекао и да је забележен рекордан прилив страних директних инвестиција и историјски ниска стопа незапослености. 

Донал Мекгетиген је похвалио напоре Владе Србије и Министарства финансија и све што је урађено на одржавању стабилности јавних финансија.

Мали и Мекгетиген су разговарали и о ситуацији у енергетском сектору, а потпредседник Владе је истакао да је у том смислу доста урађено у последњих неколико месеци, те да Србију очекују велике инвестиције у овај сектор у наредним годинама. Поред великих инвестиција, ради се и на плану за стратешко реструктурисање Електропривреде Србије, како у наредним годинама то предузеће не би представљало фискални ризик за буџет. 

Министар је истакао да није потрошено онолико гаса колико је било очекивано, као и да је и продужен најам складишта у Мађарској на додатних 12 месеци. 

Закључио је да је Србија на добром путу што се тиче циљева у области енергетике из актуелног аранжмана.

Када је реч о стању у буџету, навео је да су покривене потребе за финансирањем буџета за ову годину.  Додао је и да, због глобалних изазова, имамо простора, односно тзв. “бафере” у буџету, у случају да је потребно да држава на неки начин реагује.

Рекао је и да се тренутно бави 2024. годином, у смислу финансирања будућих обавеза, али и да је намера Владе да се настави с великим улагањима у јавне инвестиције. Како је нагласио, најважније је да се у том смислу нађу нови извори раста.

Мекгетиген се сагласио да је важно да се, када је реч о расходима, средства троше на јавне инвестиције, које доприносе даљем привредном расту.

Мали је нагласио да процес трансформације и модернизације Пореске управе одлично напредује, као и да ће та управа ускоро добити нову зграду.  Указао је и да су успешно завршени пројекти нове е-фискализације и е-фактура, као и да ће привредницима бити омогућен бржи повраћај ПДВ-а.

Осим тога, када је реч о царини, министар је рекао да се тренутно ради на пројекту е-отпремница.

Саговорници су разговарали и о напретку пројекта “Искра” који подразумева систем централизованих зарада, а Мали је навео да је испуњен један од циљева програма који се тиче укључивања сектора образовања, с преко 1.800 установа у систему.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com