Mali: Razgovaraćemo sa Azebejdžanom o izgradnji nove gasne elektrane u Srbiji

U uslovima veoma velikih neizvesnosti u svetu važno je da imate prijatelje na koje možete da se oslonite kada je snabdevanje gasa i strujom u pitanju, rekao je ministar Mali za Tanjug.

“Upravo je Azerbejdžan jedan od potencijalnih partnera za našu zemlju za oba ova energenta”, naveo je on i ocenio da je poseta Azerbejdžanu veoma važna, kao i da su sastanci sa ministrom ekonomije i ministrom energetike Azerbejdžana bili dobri i konstruktivni.

sinisa, mali33

“Pričali smo o tome da Srbija postane deo tog Južnog gasnog koridora koji je za nas veoma važan i koji treba da nam diverzifikuje način snabdevanja gasa u našu zemlju. Pričali smo o tome, da kao deo podizanja kapaciteta našeg energetskog sistema, izgradimo novu gasnu elektranu u Srbiji, što to će biti predmet razgovora u narednim nedeljama”, naveo je Mali za Tanjug.

Istakao je da kad kada je reč o struju, da je važan njihov zeleni koridor, kabl koji ide ispod Crnog mora koji treba da snabdeva strujom i Rumuniju, Mađarsku.

Navodi da u Srbiji veliki broj investitora traži da struja koju koriste bude proizvedena iz obnovljivih izvora energije, zbog čega je to pitanje postalo deo paketa o kome se diskutuje u Azerbejdžanu.

Ministar Mali je podsetio da smo pokrenuli proces restrukturiranja našeg energetskog sistema, da se definiše strategija razvoja naše energetike za narednih 30 godina, sa idejom da imamo više obnovljivih izvora nego sada.

“Ovo je za nas veoma važno. Azerbejdžan će igrati veliku ulogu u tome. Nama je važno da diverzifikujemo broj partnera sa kojima radimo”, rekao je Mali.

Istakao je da ima još puno posla da se uradi, ali da projekti kad je energetika u pitanju moraju da budu finansirani na pravi način.

Srbija u 2023. ulazi sa stabilnim javnim finansijama

Iako je ova godina bila veoma teška, zadovoljan sam kako smo se borili i postignutim rezultatima, pa Srbija u 2023. godinu ulazi sa stabilnim javnim finansijama, izjavio je Mali.

“Moje obećanje građanima jeste da ćemo nastaviti da se borimo za svaki dinar u budžetu, za svako novo radno mesto, svaku novu fabriku i da obezbedimo neophodnu stabilnost”, rekao je za Tanjug Mali, koji je u delegaciji Srbije u poseti Azerbejdžanu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Naglasio je da je postizanje stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom ne samo potvrda naših dobrih rezultata u prošlosti nego i potvrda da dalje nastavljamo sa reformama.

Mali je naveo da je Srbija sa više od četiri milijarde evra stranih direktnih investicija rekorder u regionu i veoma važnim ocenio to što je potvrđen kreditni rejting zemlje.

“U budžetu za 2023. godinu smo odvojili novac za nastavak svih kapitalnih investicija, dakle auto-puteva, Beogradskog metroa, bolnica, škola. Od 1. januara kreće povećanje plata u javnom sektoru 12,5 odsto, za vojnike 25 odsto, povećavamo minimalnu zaradu za 14,3 odsto i penzije za 12,1 odsto, što sa novembarskim povećanjima iznosi više od 20 odsto”, rekao je Mali za Tanjug.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com