Marija je na korak od penzionisanja, ali su joj novi uslovi došli glave: “Umesto da sam već u penziji ja moram još da čekam”

Zbog novih uslova za penzionisanje žena sagovornici “Blic Biznisa” Mariji G. iz Beograda penzija je, makar ove godine, pobegla. Kako je ona rođena u julu 1960. godine, ona je ove godine napunila 63 godine i kada je prvi put uzela da pogleda kada će napokon otići u penziju, pre par godina videla je da će joj penzija ove, 2023. godine, pobeći.

(Ilustracija)

Foto: shutterstock

(Ilustracija)

– Rođena sam 10. jula, i prošle godine je bio uslov 63 godine i 4 meseca za odlazak u penziju, dakle već bi podnela zahtev za penziju. Ali, kako se svake pa i ove godine menjaju uslovi, i produžen mi je radni vek za još 2 meseca, i tu već ulazim u 2024. godinu i novo pomeranje starosne granice, na 63 godine i 8 meseci. Praktično umesto da sada čekam svoju prvu penziju, meni je zbog toga što sam rođena u sred godine, ona pomerena za april 2024. priča nam sagovornica uz komentar da je ispred nje najdužih 6 meseci u njenom životu.

Uslovi za penzionisanje žena će se menjati narednih 9 godina

Da bi žene ostvarile pravo na regularnu penziju, tj da bi se ispunili uslovi za penzionisanje, one moraju da ispune najmanje 15 godina radnog staža i imaju najmanje 63 godine i 6 meseci života.

.

Foto: shutterstock

.

Prema Zakonu o PIO koji je promenjen 2014. godine, svake godine se menjaju uslovi za penzionisanje kod žena. Starosna granica se pomera za 2 meseca godišnje i pomeraće se sve do 2032. godine kada će se granica za dame izjednačiti sa mušrakcima, tj. svi ćemo morati da imamo 65 godina starosti da bi ispunili uslov za odlazak u penziju.

Praktično žene u Srbiji će te 2032. godine raditi godinu dana i po dana duže nego sada.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com