Market u Srbiji prodaje čvarke na komad! Kako su “bombone od svinje” ove sezone postale deluks proizvod

U jednom marketu u Srbiji osvanula je nesvakidašnja ponuda. Naime, čvarci u Srbiji su do te mere poskupeli da ih prodavci sada nude na komad, a kao što se da videti na slici, jedna “bombona od svinje” ove zime koštaće vas 7,4 dinara.

Čvarci na komad

Foto: screenshot

Čvarci na komad

Kilogram ove, mnogima omiljene, poslastice u istoj radnji košta čak 2.874 dinara, što je svrstava u rang luksuznijih mesnih proizvoda. Na primer za oko 200 dinara više možete da kupite kilogram pančete, pečenice i sl.

Blic preporučuje

.

Foto: Ringier

.

Kako je čvarak postao deluks proizvod?

jedan od odgovora je i trend. Prema većini nutricionista, mast je ponovo postala zdrava a čvarci glavna namirnica hrono ishrane. Ipak, analitičari kažu da je problem mnogo dublji a tiče se toga se nestašice svinja.

– Čvaraka nema jer nema svinja. Srbija je nekada bila izvoznik svinjskog mesa a danas je uvoznik. Pa kako onda da imamo čvaraka? Zato i moraju biti skupi. Samo u 2023.do jula smo uveli 180.000 tona zamrznutog svinjskog mesa. Imali smo tri kuge od prvog svetskog rata, i ova poslednja afrička kuga je eutanazirala 54 000 svinja – rekao je za “Blic” TV analitičar Branislav Gulan.

Radosav Ančić iz Mačkata uzgaja svinje i pravi domaće proizvode među kojima su pršuta, slanina, čvarci. On ipak smatra da cena nije visoka jer je sve drugo poskupelo pa se to samo odražava na krajnji proizvod.

– Pa najobičnija salama je skupa, a čvarci su ipak nešto što je specijalitet Srbije. Sigurno su zdraviji od drugih industrijskih prerađevina od mesa. A treba posla oko svega i kako da vam kažem, morate da budete majstor da biste napravili dobre čvarke. Svaka umetnost ima svoju cenu – kaže Radosav.

Svinjokolj isplativiji od marketa

Više od 100 evra pripremite ako ovih dana želite da se snabdete sa samo po jednim kilogramom svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda, jer će vas toliko koštati kupovina buta i karea bez kostiju, pečenice, pršute, slanine, čvaraka i masti. Zbog toga, matematika pokazuje da je i ove godine, uoči sezone svinjokolja u Srbiji, posečenje daleko isplativije za kućni budžet.

Tačnu računicu, pogledajte na linku ovde.

(Izvor: Blic Biznis, Blic TV)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi nove i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com