MASK JE SADA I POD FEDERALNOM ISTRAGOM Vlastima u SAD sumnjivo njegovo ponašanje tokom farse sa Tviterom

Federalni vlasti SAD pokrenule su istragu Ilona Maska zbog njegovog ponašanja oko ugovora o preuzimanju Tvitera, navodi se u sudskom podnesku objavljenom u četvrtak.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Carina Johansen / EPA;

Iako je u podnesku navedeno da je on pod istragom, nije navedeno šta je tačno fokus istrage i koje savezne vlasti ih sprovode.

Blic preporučuje

Tviter, koji je tužio Maska u julu, rekao je da su advokati izvršnog direktora Tesle zatražili “istražnu privilegiju” kada su odbili da predaju dokumente koje su tražili.

Krajem septembra, Muskovi advokati su dali “dnevnik privilegija” identifikacionih dokumenata koje treba uskratiti, naveo je Tviter. Dnevnik se odnosio na nacrte e-pošte od 13. maja američkoj komisiji za hartije od vrednosti (SEC) i slajd prezentaciju Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC).

“Ova igra ‘sakrij loptu’ mora da se završi”, rekla je kompanija u sudskom podnesku.

Sudski podnesak, koji je od sudije iz Delavera Kathaleen McCormick tražio da naredi Muskovim advokatima da dostave dokumente, sastavljen je 6. oktobra – istog dana kada je Mekormik pauzirao parnicu između dve strane nakon što je Mask promenio kurs i rekao da će nastaviti sa dogovorom.

.

Foto: Susan Walsh / Tanjug/AP

.

Aleks Špiro, advokat Maska, rekao je za Rojters da je Tviterov sudski podnesak „pogrešno usmerenje“ i naveo: „Rukovodioci Tvitera su pod federalnom istragom“.

Tviter je odbio da komentariše Špirovu izjavu. Takođe je odbio komentar kada ga je Rojters pitao da li razume bilo kakvu istragu o Masku.

SEC nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, a FTC je odbio da komentariše.

SEC je doveo u pitanje Muskove komentare o kupovini Tvitera, uključujući da li je udeo od 9% koji je prikupio pre nego što je objavio svoju ponudu kasno obelodanjen i zašto je ukazivalo da on namerava da bude pasivni akcionar. Musk je kasnije ponovo prijavio otkrivanje kako bi ukazao da je aktivan investitor.

U junu je SEC u pismu pitala Maska da li je trebalo da izmeni svoju javnu prijavu kako bi odražavala njegovu nameru da suspenduje ili odustane od sporazuma.

The Information, sajt za tehnološke vesti, izvestio je u aprilu da FTC ispituje da li Musk nije ispoštovao antimonopolsko obaveštavanje u vezi sa namerama investitora da bude pasivan ili aktivan akcionar.

Tviter je, međutim, u junu saopštio da je ugovorom o preuzimanju sa Maskom odobren antimonopolski period čekanja za pregled od strane FTC-a i američkog Ministarstva pravde. Opširnije

Mekormik je dao Masku rok do 28. oktobra da zatvori akviziciju. Ako se dogovor ne postigne do tada, suđenje će biti određen za novembar.

(Rojters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com