Mere za uštedu struje nisu obaveza, nego predlog i molba …

Preporuke za smanjenje potrošnje energije donete su kako bi se davalo manje novca za uvoz struje tokom zime, izjavila je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković i dodala da je u pitanju predlog i apel, a ne obaveza.

Prema njenim rečima, nema nikakvih planova restrikcija, neće biti odlaganja početka grejne sezone, a država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva,

„Ministarstvo je dalo preporuke, koje su baš to – preporuke. Ništa od toga nije obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju. To je predlog Ministarstva i apelovali smo i na državnu upravu, javna preduzeća, lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje. Naravno da su izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite. Preporuke za domaćinstva takođe neće uticati ni na čiji komfor, niti će smanjiti kvalitet života. To su svakodnevne stvari koje mogu da doprinesu smanjenju potrošnje, a dodatno smo se opredelili za finansijsku stimulaciju umesto kažnjavanja, pa će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust”, rekla je ona.

Atanackovićeva je Evronjuz ponovila da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da neće biti odlaganja početka grejne sezone niti restrikcija, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, preneo je Tanjug.

„Nismo nijednog trenutka govorili o odlaganju grejne sezone, niti o restrikcijama. Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz. Niko ne priča o smrzavanju, restrikcijama, odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji. To su mali koraci koji doprinose smanjenju potrošnje, a ne utiču na bezbednost ili komfor”, rekla je ona.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com