MESEČNO 3.600 EVRA NIJE DOVOLJNO Nemačke banke prognoziraju sumoran period za domaćinstva

Zbog skoka cena energenata i hrane, nemačke banke su za nadolazeće mesece prognozirale sumoran razvoj događaja za nemačka domaćinstva.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Prema njihovom proračunu 3.600 evra neto mesečno više nije dovoljno za jedno domaćinstvo, ali mediji koji o tome izveštavaju ne navode koliko članova ima u tom domaćinstvu, prenosi Fenix magazin.

Blic preporučuje

Prema proračunima bankarske grupe, 60 odsto domaćinstava već sada troši celokupni mesečni prihod i deo ušteđevine samo za podmirenje troškova života. To je u utorak na konferenciji za medije objavio Helmut Šlevis, predsednik Udruženja nemačkih štedionica i žiro banaka.

Aktuelna procena bilansa više od 300.000 pravnih lica pokazala je da domaćinstvima koja mesečno zarađuju manje od 3.600 evra neto, s obzirom na trenutnu situaciju, na kraju meseca ne ostane ništa od novca, prenosi Bizb92.

Šlevis je hitno savetovao saveznu vladu da uzme u obzir te grupe prihoda u paketima pomoći koji uskoro dolaze. Uostalom, suzdržano ponašanje potrošača negativno će uticati i na maloprodaju i opštu ekonomiju u ovoj zemlji.

Prema rečima Šlevisa, ne samo privatna domaćinstva, već i preduzeća mogu doći do svojih egzistencijalnih granica zbog inflacije i visokih cena energije. Banke stoga apeluju na ograničavanje cena energije. Domaćinstva i firme takođe bi morale da urade svoj deo posla i da uštede bar 20 odsto energije i da se sve više oslanjaju na obnovljive izvore energije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com