META PREUZELA PROIZVOĐAČA PAMETNIH NAOČARA “LUXEXCEL” Kompanije nisu otkrile finansijske uslove posla

Fejsbukova matična kompanija Meta kupila je Luxexcel, holandski startup specijalizovan za pametne naočre. Vest o kupovini prvi je objavio De Tijd, a kasnije potvrdio TechCrunch. “Uzbuđeni smo što se tim Luxexcela pridružio Meti, produbljujući postojeće partnerstvo između dve kompanija”, rekao je portparol Mete. Kompanija nije otkrila finansijske uslove posla.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Eric Risberg / Tanjug/AP

Osnovan 2009., Luxexcel je započeo život kao proizvođač dioptrijskih sočiva. U novije vreme kompanija se proslavila u prostoru proširene stvarnosti. Početkom 2021., na primer, sklopio je partnerstvo s WaveOpticsom, proizvođač ekrana Snap platio je 500 miliona dolara kasnije te iste godine za kupovinu. Kao što TechCrunch ističe, takođe postoje glasine da je Luxexcel prethodno radio s Metom na kompanijinim Project Aria AR naočarama.

Blic preporučuje

Akvizicija dolazi u trenutku kada se Meta suočava s regulatornim nadzorom Savezne komisije za trgovinu zbog kupovine kompanije koja razvija Supernatural Within. Agencija je tužila Metu u julu kako bi blokirala posao. Div društvenih medija takođe se suočava s kritikama zbog toga koliko troši na unapređenje svojih metaverzalnih ambicija.

U oktobru, mesec dana pre nego što je otpustila 11.000 zaposlenih, Meta je rekla investitorima da je Reality Labs, njegova jedinica za virtualnu i proširenu stvarnost, izgubila više od 9 milijardi dolara u 2022. Ranije se predviđalo da će operativni gubici odela verojatno značajno porasti u 2023.

(See Biz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com