Mihajlović: Gasovod preko Trakije dobrodošao

“Svaki gasovod je dobrodošao. Svaki dotok gasa ka našem delu Evrope je dobrodošao. Mi dobijamo gas iz dva pravca, pre svega dobijamo ruski gas. Imaćemo od sledeće godine Niš – Dimitrovgard, vezivaćemo se i za neke druge države, pa ćemo možda koristiti neki tečni prirodni gas (LNG) iz Albanije, Hrvatske, ali i svaki drugi koji bude došao za ovaj deo Evrope je od ogromong značaja”, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara o tom projektu.

zorana, mihajlovic

Sačekacemo i videti kako će se stavri dešavati, jer ništa ne deluje tako sigurno u ovom trenutuku o čemu god da se govori kada je energetika u pitanju, napomenula je Mihajlovićeva.

Naučnici sa turskog univerziteta razvili su projekat za transport do 75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, koji predviđa izgradnju gasovoda za distribuiranje prirodnog gasa u Evropu preko Trakije sa tri kraka: severnim, južnim i centralnim koji bi išao i do Srbije, objavili su turski mediji.

Šefa Katedre za geofizičko inženjerstvo Nafiza Madena je rekao da je planirano da severni krak ide u Rumuniju, Sloveniju, Mađarsku i potom u Nemačku, južni u Italiju, a srednji u Srbiju i druge zemlje preko Bugarske, Albanije, tzv. Kosova, Severne Makedonije i drugih.

Rojters je prošle sedmice preneo da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio ministarstvu energetike da započne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Putin je rekao na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji.

Putin je prethodno nagovestio da bi Rusija mogla da napravi veliko gasno čvorište u Turskoj preusmeravanjem isporuka koje su namenjene gasovodima Severni tok ispod Baltičkog mora, koji su oštećeni u eksplozijama prošlog meseca.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com