Mihajlovićeva: Izveštaj EK pokazao da moramo biti brži i efikasniji u energetici

Zorana Mihajlović istakla je da su svi izveštaji i analize koji dolaze iz međunarodnih institucija su važni Srbiju, jer onda možemo da vidimo gde smo u odnosu na druge države, prenosi u saopštenju ministarstva.

“Godišnji izveštaj EK je naročito važan, jer pokazuje u kojim resorima jesmo, a u kojim nismo postigli napredak i da li smo i u kojoj meri uradili šta treba. To je važno ne zbog udaranja packi, nego da bismo stvorili što bolje uslove za građane i državu”, rekla je Mihajlovića.

O delu o rodnoj ravnopravnosti 

Ističe da je ponosna na deo izveštaja EK koji se odnosi na unapređenja rodne ravnopravnosti u Srbiji.

“Prepoznato je sve što je Srbija uradila u ovoj oblasti, od donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti, antidiskriminacionog zakona, strategije za borbu protiv nasilja i unapređenja rodne ravnopravnosti. U izveštaju EK se kaže i da je neophodno da učinimo sve da imamo i registar nasilnika, na čemu insistiramo”, izjavila je Mihajlovićeva.

“Potrebno brže sprovođenje reformi” 

Kad je reč o energetici, Mihajlovićeva očekuje brže i efikasnije sprovođenje reformi, posebno u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i sprovođenja procesa energetske tranzicije.

„Suština je da moramo mnogo da radimo. Prepoznat je u izveštaju zakonodavni okvir, da smo pokrenuli proces energetske tranzicije, da želimo više zelene energije, ali stoji i da moramo da otvorimo tržište gasa, da radimo brže na unapređenju energetske efikasnosti, posebno jer su u toj oblasti zemlje EU uradile mnogo više od nas”, istakla je ministarka.

Dodala je i potrebno se da se donesu i preostala podzakonska akta, kao i da upravljanje javnim preduzećima bude efikasnije.

“Sve to ne radimo zbog EU i obaveza koje imamo na putu ka članstvu, već zbog nas. To su sve preporuke i nadam se da će nova vlada raditi brže i efikasnije da postigne bolje rezultate”, rekla je Mihajlovićeva, a zaključuje se u saopštenju.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com