Ministarka Đedović: Akcenat da prezimimo, da budu topli domovi i da imamo struje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje energentima, kaže ministarka.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Dubravka Negre EIB

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Dubravka Negre EIB

U subotu i nedelju toplim probama neke toplane su već smlačile radijatore. “Beogradske elektrane” tople probe počele su jutros, a od sutra svi daljinski sistemi u Srbiji ulaze u redovan režim grejanja.

Blic preporučuje

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je pomerena grejna sezona, jer je oktobar bio natprosečno topao, ali će od sutra radijatori biti topli, toplane su spremne, energenata ima dovoljno, gasna skladišta su puna, ima uglja, sa hidrokapacitetima dobro stojimo, tako da građani mogu biti sigurni da će im domovi biti topli.

U Srbiji ima 60 toplana i ima zahteva da se za dane negrejanja umanje računi. Ministarka kaže da će razgovarati sa direktorima toplana ove nedelje.

– Ono što možemo da kažemo, da ukoliko građani budu štedeli, građani će moći da uštede – od 15 do 30 posto će biti uštede ako do njih dođe. Apel još jednom da se građani racionalno i odgovorno ponašaju, kao što smo se i mi ponašali u oktobru, pa smo pomerili početak grejne sezone, napomenula je Đedovićeva.

Ono što je najvažnije jeste da toplane rade dobro, jer je tada manji pritisak na elektroenergetski sistem. Bilo je dosta problema sa proizvodnjom struje i uglja.

Đedovićeva kaže da je Termoelektrana u Obrenovcu na 60 odsto efikasnosti i da je cilj da se podigne efikasnost termoelektrana, jer to znači da neće biti uvoza struje, a u proteklom periodu dosta problema su pravile suše, ali u oktobru nije bilo tih problema i struju nismo uvozili.

“Tokom zime, da li će biti uvoza energenata zavisi od toga kolika je proizvodnja, kolika potrošnja i kolike su cene na svetskom tržištu. Naše rezeve su pune energenata, možemo da dokupimo kada su cene niže, pa da štedimo za nepredvidive situacije. Bitno je da kada možemo štedimo, više upaljenih sijalica ne znače nama pojedinačno ništa, a znači za uštede i sve nas”, istakla je ministarka energetike.

Đedovićeva je rekla da se ne planira povećanje cena struje i gasa, država subvecioniše i jedno i drugo.

“Većina zemalja subvenconiše svoje energenetske kompanije zbog situacije u kojoj se ceo svet nalazi”, kaže ministarka.

Danas ističe i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata, u petak nije bilo korekcije na pumpama.

Đedovićeva kaže da je ta Uredba doneta u cilju zaštite potrošača i da se ona pokazala dobrom, a i u narednom periodu država će, kad god bude mogla, raditi da zaštiti domaće potrošače.

Bitno da se fokusiramo na projekte

Premijerka je u svom ekspozeu najavila 12 milijardi evra ulaganja u energetiku – završetak Bloka 3 u Kostolcu, gasnog interkonektora sa Bugarskom.

“Bitno da završimo šta smo počeli, 2023. dobićemo 350 novih megavata nove termoelektrane, koja treba da se završi i to jeste bitno za stabilnost sistema, bitno da se povezujemo, da završimo gasnu interkonekciju sa Bugarskom i da gradimo interkonekciju sa Severnom Makedonijom. Da se fokusiramo na projekte koji mogu brzo da se završe, naftovodi su nam potrebni. Obnovljivim izvorima moramo da se bavimo. Sve obnovljive izvore naša mreža može da podnese. Potrebne su nam reverzibilne elektrane, mislim na Bistricu i Đerdap 3 da se realizuju, jer bez toga nema energetske sigurnosti Srbije”, istakla je ministarka.

Đedovićeva je rekla da će staviti akcenat u prvih 100 dana Vlade da prezimimo, da građanima budu topli domovi i da imamo nesmetano struju. “Fokusiraću se i da imamo dobru, kontinuiranu proizvodnju električne energije, da dobro vodimo naše energetske kompanije, javna preduzeća, da počnemo, sprovedemo i nadgledamo sva investiciona ulaganja koja su nam neophodna kako bi građanima obezbedili stabilno snabdevanje električnom energijom”, kaže ministarka.

“Za početak da preguramo zimu, na evropskom kontinentu je rat, koji je u određenoj meri i energetski. Mi ćemo sve da uradimo da obezbedimo sigurnost i stabilnost”, zaključila je ministarka Đedović.

(RTS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com