MINISTRI ENERGETIKE EU DANAS O CENI GASA Hoće li biti kompromisa o gornjoj granici

Zemlje Evropske unije pokušace danas da se dogovore o ograničenju cene gasa u celom bloku, nakon višemesečnih pregovora koji do sada nisu urodili plodom zbog suprotstavljenih stavova vlada oko toga da li ce ta mera ublažiti evropsku energetsku krizu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Samit EU Brisel

Foto: Olivier Matthys / Tanjug/AP

Samit EU Brisel

Ministri energetike iz 27 zemalja članica sastaju se u Briselu kako bi razgovarali i eventualno postigli kompromis o gornjoj granici cene koju je prošlog meseca predložila Evropska komisija.

Blic preporučuje

To je najnoviji odgovor EU na energetsku krizu izazvanu smanjenim isporukama gasa iz Rusije u Evropu ove godine, što je dovelo do ozbiljnog rasta cena.

Verovatno nijedna država članica nije zadovoljna predlogom o kojem razgovaramo, rekao je za “Rojters” jedan visoki diplomata EU, koji je opisao ograničenje cene gasa kao jedan od najkomplikovanijih i najtežih zadataka koje možete zamisliti.

Pojedine zemlje, uključujuci Belgiju, Poljsku i Italiju, smatraju da je ograničenje potrebno da bi se njihove ekonomije zaštitile od visokih cena energije, dok Nemačka, Holandija i Austrija strahuju da bi to moglo da navede dobavljače gasa da isporuke za Evropu preusmere ka drugim destinacijama.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Druge diplomate iz EU kažu da nisu sigurni da li ce danas biti dogovora. Nije isključena opcija da današnji razgovori eskaliraju do sastanka lidera zemalja EU u četvrtak, a da zatim ministri ponovo pokušaju da odobre gornju granicu cena sledece nedelje, ocenjuje “Rojters”.

Svaki dogovor podrazumeva niz tehničkih detalja, uključujuci visinu ograničenja cene, na koje ugovore o gasu će se primenjivati, kao i mere zaštite poput mogucnosti da EU odmah suspenduje ograničenje ako ima neželjene posledice.

Krecemo se u pravom smeru, ali još nismo blizu cilja, rekao je britanskoj agenciji drugi visoki diplomata EU.

Predloženi kompromis, o kojem su članice bloka razgovarale tokom vikenda, predviđa da se ograničenje primeni ako cene premaše 220 evra po megavat-satu tokom pet dana na trgovanju za mesec unapred na holandskom gasnom čvorištu TTF, i ako su za 35 evra vece od referentne cene tečnog prirodnog gasa (LNG) na bazi postojećih procena cena LNG.

To je ispod granice od 275 evra po MWh koju je predložila Evropska komisija, ali desetak zemalja, uključujuci Grčku i Italiju, želi još nižu granicu.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

Svaki od tabora zemalja koji se zalažu za i protiv ograničenja potencijalno ima dovoljno glasova da blokira dogovor. Zemlja koja bi mogla da bude ključna za odluku je Francuska, koja je u početku podržavala ograničenje cena, ali je prošle nedelje izrazila zabrinutost zbog potencijalnog pada na finansijskim tržištima, navode diplomate tri zemlje EU.

Interkontinentalna berza je upozorila prošle nedelje da bi predlog EU zapravo mogao da podigne cene gasa, dok je Evropska centralna banka ocenila da bi to moglo da ugrozi finansijsku stabilnost.

(Izvor: Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com