Мирисна радионица породице Перић

петак, 26.01.2024,  15:17 -> 15:52

Извор: РТС

Аутор: Јелена Мариновић

У мноштву малих и великих предузећа у Нишу ретка су она у којима се производе парфеми. Ипак, у граду електронике породица Перић основала је пре тридесет година мирисну радионицу, а у посао су се од малих ногу укључили и синови.

До пуњења бочица мирисном течношћу пут је дуг више недеља. Направљена смеша треба да одлежи на одређеној температури, затим се замрзава, а касније се припремају бочице. Научили су то Перићи у ходу, уз рад, будући да хемија није њихова струка. Пре три деценије су храбро кренули са производњом парфема уверени да напредак лежи у производњи. Временом су предузетнички дух пренели и на синове.

„Научила сам их да буду скромни у свом послу, да породични дух негују, да фирма буде део породице, да све на свој начин изнесу великим радом и да се увек сваки дан нешто ново научи”, објашњава Драгана Перић. .

Најважније што су научили су упорност и тимски рад. И стални корак са захтевима тржишта и новим средствима пословања. Тако одавде годишње изађе више од сто хиљада мирисних бочица, а поруџбине стижу из свих крајева света.

„Највећа експанзија је настала када је кренула корона. Тада је кренула и куповина преко интернета. Тренутно су најатрактивније ноте ванила и гурманске ноте нпр. шафран”, наводи маркетинг менаџер Петар Перић.

Успеху доприноси и то што породицом, кажу, сматрају свих двадесетак запослених. Неки су ту и дуже од деценије.

„Радила сам и код других послодаваца и сигурно се не бих задржала толико дуго да тај однос није коректан и добар. Ручно се производи и уз помоћ машина”, каже дипломирана хемичарка Гордана Цекић.

Сировине увозе из Француске, а и сами су засадили поља лаванде, како би козметичким производима из ове радионице додали и етерична уља. Увећање производње и нова тржишта нови су циљеви које, како су научили од родитеља, увек морају имати пред собом.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com