Mirović: Razvojni fond Vojvodine u postupku akreditacije kod Međunarodnog zelenog klimatskog fonda

Tom prilikom Mirović je izjavio da je Razvojni fond Vojvodine jedina nacionalna organizacija u postupku akreditacije kod Međunarodnog zelenog klimatskog fonda sa sedištem u Južnoj Koreji – organizacije koja je nastala na osnovu Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

mirovic

“Zeleni klimatski fond ima novac koji želi na globalnom nivou da upotrebi u funkciji održivog razvoja i zelene energije. Zbog toga je važna vest da je AP Vojvodina uspela jednu organizaciju iz Srbije da postavi u fazu pristupa ovim sredstvima”, izjavio je Mirović i dodao da će to omogućiti da uz grantove od čak 25 odsto za ova sredstva konkurušu institucije uz cele Srbije.

Mirović je naglasio da je današnji forum nastavak niza povezanih inicijativa koje je, sledeći evropske regulatorne i ekonomske trendove, poslednjih godina podržavala Pokrajinska vlada.

“Pored podrške Razvojnom fondu Vojvodine da pokrene proces akreditacije kod Zelenog klimatskog fonda, značajna je i podrška za osnivanje ′Zelenog navigatora Zapadnog Balkana′, kao regionalne platforme za održivost privatnog i javnog sektora”, rekao je Mirović dodajući da će Pokrajinska vlada i ubuduće biti pouzdan partner u ovoj oblasti, jer je Vojvodinu postavila na mesto predvodnika.

Predsednik je istakao da u razvijenim zemljama korporacije i investitori sve više ulažu u obnovljive i čiste izvore energije, koji predstavljaju budućnost, ali i šansu za ekonomski rast, posebno kada se sve to posmatra iz perspektive budućeg neizbežnog iscrpljivanja rezervi fosilnih goriva.

„Veoma je važno da i zemlje u razvoju, uključujući i države Zapadnog Balkana, ulaganja usmere na obnovljive izvore energije, na smanjivanje emisije štetnih gasova i digitalizaciju industrijskog sektora i sve drugo što će doprineti usporavanju klimatskih promena i njihovog negativnog uticaja na život ljudi i budućnost čovečanstva”, naveo je Mirović naglasivši da je to pitanje kvaliteta života, razvoja i prosperiteta.

U partnerstvu sa Narodnom bankom Srbije i Evropskom investicionom bankom, poslovna asocijacija „Zeleni navigator Zapadnog Balkana” predstavlja osnovne principe koroporativne transformacije ka klimatski neutralnom poslovanju sa primerima dobre prakse iz domena prehrambene industrije, logistike, finansijskih i digitalnih usluga, kao i usluga u vezi s prometom nekretnina.

Direktor Regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan Evropske investicione banke Alesandro Bragonci izrazio je spremnost da se podrži ova inicijativa, te da je formiran novi ogranak koji će se time baviti u saradnji sa regionalnim partnerima, kao i da se razvijaju novi garantni instrumenti.

Žarko Petrović iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) rekao je da su klimatske promene jedan od najvećih i najznačajnijih izazova sa kojim se suočava naša planeta, zbog čega je kontinuitet delovanja za rešavanje tog problema izuzetno važan.

Na forumu učestvuje i Razvojni fond Vojvodine, kao jedan od osnivača „Zelenog navigatora Zapadnog Balkana”. Osnivači su i Garancijski fond AP Vojvodine i Garantni fond Republike Srpske, a ta poslovna asocijacija osnovana je na inicijativu predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, u cilju aktivnog učešća u smanjivanju negativnih uticaja klimatskih promena.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com