“Мисли и учи, мобилни искључи”

четвртак, 01.06.2023,  15:03 -> 15:57

Извор: РТС

Аутор: Бранко Вукашиновић и Бобан Лазаревић

Основна школа “Драгиша Михаиловић” је међу првима у Крагујевцу забранила коришћење мобилних телефона на часу ученицима, али и наставницима. Истраживали смо да ли су се ђаци навикли и како на то гледају њихови родитељи и наставници.

Под слоганом “Мисли и учи, мобилни искључи” у Основној школи “Драгиша Михаиловић” усвојен је правилник о ограниченој употреби мобилних телефона. Ђацима и наставницима је забрањено да их користе на часу и одлажу их на посебна места предвиђена за то.“Чудно је зато што смо пре стално користили помало телефоне на часу”.“Сада нам је лакше зато што слушамо на часу и више запамтимо.Мање морамо да учимо кући, зато ми је најлакше” кажу ученици ове крагујевачке школе и додају: “Јесте мало чудно јер изгледа као да смо изгубили оријентацију у времену и простору”.“Мени се свиђа идеја да одлажемо телефоне, више смо фокусирани на часу”.Свиђа се и наставницима и родитељима, који тврде да та мера већ даје резултате.“Мени је пријатније, јер има ту интеракцију много више са ученицима, него што сам имала раније” наглашава Данијела Бусарац, наставник српског језика и књижевности у ОШ “Драгиша Михаиловић”.“Све треба да има своје место и своје време за коришћење. Школа треба да има своју образовну и васпитну намену, телефони такође у школи и то је сада лепо прописано” додаје Наташа Давидовић, мајка ученика.Међутим, има и одступања од прописа. Уколико наставник одлучи да је моблини телефон неопходан за наставу. Ученици тек тада могу да га узму и користе само један део часа одређену апликацију.

Ученици могу да користе мобилне телефоне и током одмора, али искључиво за слање порука и позиве. Сликање и снимање је строго забрањено.

“Циљ нам је да на овај начин уредимо употребу мобилних телефона, да спречимо могуће облике дискриминаторног понашања, злоупотребе друштвених мрежа, путем мобилних телефона, оних садржаја који могу да дискредитују ученике, да створе једну негативну слику односа у школи” каже Далибор Тврдишић, директор ОШ “Драгиша Михаиловић”.Ова основна школа је свој Правилник представила и директорима осталих крагујевачких школа. Сада све више њих следи тај приме

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com