MMF: Rat u Ukrajini “najvažniji negativni faktor” za svetsku ekonomiju

“Sve što povećava strepnju, naravno, šteti izgledima rasta, podmirenju potreba i težnjama ljudi u svim delovima sveta”, rekla je Georgijeva u intervjuu za CNBC na marginama sastanka Grupe 20 na Baliju.

mmf,, logo

Većina članica Grupe 20 (G20) osudila je rusku agresiju na Ukrajinu u završnoj deklaracije sa samita u Indoneziji koji je okončan u sredu.

Georgijeva je izrazila zadovoljstvo što su u fokusu samita bili “vrlo urgentni problemi” poput globalne inflacije, rastućih troškova života, prehrambene i energetske sigurnosti.

“Vrlo sam pažljivo slušala sva izlaganja, i ohrabruje to da su teme bile problemi na koje se fokusiramo, kao što i moramo”, rekla je ona.

MMF je ranije upozorio na opasnost od fragmentacije globalne ekonomije kao rezultat rusko-ukrajinskog rata i smanjio prognoze rasta za 2023. na 2,7 odsto, što predstavlja usporavanje u odnosu na očekivani rast od 3,2 posto u ovoj godini.

To je najslabija projekcija rasta od 2001, izuzev one tokom globalne finansijske krize i akutne faze pandemije kovid-19, naveo je MMF u svom oktobarskom izveštaju.

“Već uočavamo neke znake fragmentacije, koji potiču iz opravdanog straha za sigurnost snabdevanja. Videli smo da se zbog kovida, zbog rata u Ukrajini, lanci snabdevanja prekidaju, što šteti rastu na domaćem i međunarodnom planu.”, navela je Gerogijeva.

Ona je dodala da će, ako svet izabere da krene putem podele u “blokove”, platiti visoku cenu.

“A ta cena bi bila posebno visoka za otvorene ekonomije, i šire – za svet u razvoju. Ako želimo da ne izgubimo negde između 1,4 biliona do možda 3,4 biliona dolara godišnje – samo zamislite šta možemo da uradimo s tim novcem – onda bi trebalo veoma pažljivo da procenimo posledice takvih radnji i da budemo mudri da sprečimo mesečarski hod u svet koji je siromašniji i manje bezbedan”, upozorila je Georgieva.

MMF u prošlomesečnom izveštaju naveo da bi Azija i Pacifik, na primer, mogli da izgube više od 3,0 posto bruto domaćeg proizvodu ako se prekine trgovina u sektorima pogođenim američkim sankcijama na isporuku čipova Kini i ako se necarinske barijere u drugim oblastima podignu na “nivo iz doba hladnog rata”, podseća CNBC.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com